Finaldags i Asiatiska mästerskapen där regerande mästarna och värdnationen Qatar ställs emot superskrällen Jordanien.

Jordanien:

Vilken resa Jordanien har gjort i det här mästerskapet. Jordanien klev in i mästerskapet i Qatar med sämsta möjliga känsla efter att ha blivit slaktat av Japan i genrepet, 1-6. Jordanien inledde förvisso med att besegra Malaysia med 4-0, men slutade ändå bara trea i gruppen efter att ha kryssat mot Sydkorea och förlorat mot Bahrain. Därefter har Jordanien imponerat desto mer när man slagit från underläge och slagit ut Irak, Tadzjikistan och Sydkorea – där 2-0-segern förstås var en jättesensation - på vägen till en högst oväntad final. Prestationen i semifinalsegern mot Sydkorea förtjänar dock att hyllas där laget utförde förbundskapten Hussei Ammoutas taktiska plan till punkt och pricka där Jordanien tillät Sydkorea att styra spelet och ha lejonparten av bollinnehavet, men ändå begränsade sydkoreanernas offensiv så till den milda grad att de inte mäktade med ett enda avslut på mål. Samtidigt var Jordanien skickliga på att nyttja möjligheterna som uppstod i omställningsspelet.

Jordanien har visat sig ett ytterst resolut och svårslaget lag i sin föredragna 3-4-3-formation och även om man kliver in i finalen som underdog kan Jordanien hämta hopp från det faktum att man i början på januari besegrade Qatar för första gången sedan 2008, när Jordanien vann med 2-1 efter att ha hamnat i underläge tidigt och därefter vänt på steken i den andra halvleken.

Qatar:

Qatar har chansen att som värdnation försvara titeln från förra mästerskapet – och hemmapubliken kommer förstås göra sitt yttersta för att elda fram Qatar till ännu en titel. Semifinalen mot Iran var en ytterst underhållande och dramatisk historia som bjöd på mängder av målmöjligheter för båda lagen. Qatar var underdog inför semin men lyckades vinna med 3-2 efter ett avgörande från Almoez Ali, som något slumpartat kunde ta emot bollen helt obevakad i det iranska straffområdet och kyligt placera in 3-2-målet i den 82:a minuten. Iran saknade dock inte chanser och Alireza Jahanbakhsh hade en boll i insidan av stolpen sent in på tilläggstiden.

Jag tyckte Qatar visade upp en offensiv spets mot Iran som kommer behövas när man nu ställs mot ett defensivt tryggt Jordanien. Förbundskapten Tintin Marquez har varit taktiskt flexibel under hela mästerskapet och skiftat både formation och strategi från match till match. Det ska bli intressant att se vad han har för äss i rockärmen till den här finalen. Offensivstjärnan Akram Afif har imponerat stort med fem mål och tre assist på sex matcher. Afif har varit involverad i det mesta i offensiv väg för Qatar och har individuell kvalitet nog för att på egen hand få saker och ting att hända. Det kommer behövas mot ett resolut jordanskt försvar. Till skillnad från semin mot Iran kommer Qatar högst troligt behöva vara mer initiativtagande här och försöka hitta vägar igenom Jordaniens försvar framför hemmapubliken på Lusail-stadion utanför Doha. Det ska också bli intressant att se om Qatar fortsätter kliva högt och aggressivt i presspelet i Jordaniens tidiga speluppbyggnad – kommer de inte rätt där så kommer det finnas stora ytor att attackera på, vilket Jordanien varit skickliga på att utnyttja tidigare.

Qatar favorit inför hemmapubliken

Qatar bär favoritskapet inför hemmapubliken och de regerande mästarna har en helt annan erfarenhet av den här typen av matcher jämfört med Jordanien, som har allt att vinna i den här finalen efter en osannolik turnering. Det ska bli intressant att se hur den här matchen utspelas, men jag tror vi kommer få se ett Qatar som dikterar villkoren mot ett lägre försvarande Jordanien. Med spelare som Afif har Qatar kvalitet nog att hitta vägar igenom den resoluta jordanska defensiven och jag tycker värdnationen är välförtjänt favorit här, även om vi fått lära oss att inte underskatta Jordanien. Raka tvåan finns till 2,15 hos bet365 .
This is the stats tab
This is the post tip