Juventus:

Juventus och Inter möttes i Derby d’Italia så sent som för några veckor sedan – den 19 mars i ligaspelet – på Giuseppe Meazza. Den gången var det Juventus som avgick med segern, 1-0, efter att Filip Kostics gjort matchens enda mål (som kom att ifrågasättas rejält efter en handssituation i förarbetet till målet) i den första halvleken.

Nu drabbar man samman igen i Coppa Italias semifinal där Juventus Stadium i Turin får agera skådeplats denna gång. Juventus form har fortsatt att peka uppåt, trots stökigheterna som pågår utanför fotbollsplanen, och vann på nytt i helgen när Hellas Verona besegrades med 1-0 efter att Moise Kean gjort matchens enda mål. Juve har nu vunnit tre raka i ligaspelet – fyra av de fem senaste – och i alla turneringar har man nu fem raka, med segrarna i dubbelmötet mot Freiburg i Europa League medräknat.

Juventus vann även höstmötet i Turin med 2-0 och kan därmed göra ett Derby d’Italia-hattrick vid seger på tisdagskvällen. Adrien Rabiot och Leandro Paredes är tillbaka från avstängning och Dusan Vlahovic och Ángel di María kan återvända till startelvan, efter att Arkadiusz Milik startade bredvid målskytten Kean i helgen. Leonardo Bonucci och Paul Pogba är skadade och Federico Chiesa fortsätter att dras med lite skavanker.

Inter:

Lyckades inte bryta – tvärt emot vad jag trodde – den negativa trenden i helgens match mot Fiorentina. I stället blev det ännu en förlust, 0-1, för Inter som nu förlorat tre raka i Serie A och fyra av de fem senaste. Det var tredje matchen i följd som Inter lämnade mållösa – men det saknades knappast chanser. Romelu Lukaku hade två gyllene lägen, Henrikh Mkhitaryan brände efter en fin räd längs högerkanten och Nicolò Barella hade en boll i stolpen. I stället kunde Giacomo Bonaventura göra matchens enda mål för La Viola.

Med ännu ett nederlag är Simone Inzaghi en allt mer pressad man. Inter är förvisso fyra i Serie A, och vidare till kvartsfinal i Champions League såväl som semifinal i Coppa Italia, men kommande veckor lär bli ytterst avgörande för hur Inzaghis säsong – och framtid - kommer bedömas.

Det ska bli intressant att se hur Inzaghi väljer att formera sin offensiv här; om Lukaku och Joaquín Correa får chansen igen eller om Lautaro Martínez och Edin Dzeko kastas in när den förstnämnda duon misslyckades med att konvertera målchanserna mot Fiorentina. Milan Skriniar är skadad, men Hakan Calhanoglu kan vara tillbaka från muskelskadan han ådrog sig med Turkiet under landslagsuppehållet. Federico Dimarco missade också helgens match, där Robin Gosens tog plats till vänster.

Kontrasterande formkurvor

Formkurvorna pekar åt vitt skilda håll för dessa båda lag. Juventus har vunnit säsongens båda tidigare Derby d’Italia och är i betydligt bättre form. Inter går in i viktiga veckor med en lite mer pressad Inzaghi, även om man kanske förtjänade något bättre i helgens match mot Fiorentina. Juventus får ändå axla favoritskapet här, men precis som i de båda tidigare matcherna kan det mycket väl bli målfattigt och lite låst. Under 2.25 finns till 1,77 hos Pinnacle och raka ettan ger 2,40.
This is the stats tab
This is the post tip