Finaldags i Nations League när Kroatien och Spanien drabbar samman på klassiska De Kuip i Rotterdam.

Kroatien:

Var det bättre laget och vann till slut välförtjänt semifinalen mot Nederländerna på bortamark, även om det krävdes förlängning – efter att Kroatien släppt in 2-2 i minut 96 - innan finalplatsen och 4-2-segern kunde bärgas. Kroatien kontrollerade och dominerade matchen spelmässigt genom sitt spelintelligenta och passningsskickliga mittfält med evigt unge Luka Modric som centralfigur.

Nu tar man sig an ett annat spelskickligt lag i form av Spanien, i finalen som spelas på neutral mark på Feyenoords De Kuip. Josko Gvardiol är skadad, vilket fortsätter att vara ett rejält avbräck för Zlatko Dalic, som inte lär göra några enorma förändringar i startelvan från det lag som besegrade Nederländerna.

Spanien:

Mitt målspel semifinalen rök mer eller mindre direkt när Spanien tog ledningen genom Yeremy Pino efter tre minuter och innan klockan tickat upp till tolv minuter hann även Italien med att kvittera, när debutanten Robin Le Normand tog bollen med handen och Ciro Immobile förvaltade straffsparken. Avgörandet skulle dröja och först ett par minuter från slutet kunde Joselu, efter lyckosamma studsar när ett Rodri-skott täcktes av italienska försvarare, sätta 2-1-målet som tog Spanien till final i Nations League.

Avgörandet må ha dröjt, men Spanien var det bättre laget och vann till slut välförtjänt när Spanien fortsätter att finna fotfästet under nye förbundskaptenen Luis de la Fuente, som har bakgrund i förbundet och som förbundskapten för U19 och U21. De la Fuente har varit lite ifrågasatt redan tidigt i sin sejour och jag hyser alltjämt lite frågetecken. Spelstilen är inte väsenskild från under Luis Enrique och Spanien söker fortfarande efter att dominera matcher med stort, stort bollinnehav. Mot Italien bjöd De la Fuente ändå på lite överraskningar. Debutanten Le Normand startade i mittlåset bredvid Aymeric Laporte och veteranerna Jesús Navas och Jordi Alba fick chansen i ytterbacksrollerna. Bredvid givne Rodri – särskilt i Pedri och Busquets frånvaro – startade Mikel Merino och Gavi. Linjen leddes av Álvaro Morata, flankerad av 1-1-målskytten Pino från Villarreal och Leeds Rodrigo. Den sistnämnde ersattes dock redan i halvtid av Marco Asensio.

Inte övertygad av De la Fuente – Kroatien undervärderat

Jag tycker återigen Kroatien är lite undervärderat här, och man visar gång på gång vilket kompetent fotbollslag man är – och hur skickliga man är på att nå resultat i utslagsgivande tävlingar. Jag är fortfarande inte övertygad av De la Fuentes Spanien, som saknar några viktiga pjäser, och tycker Spanien ses som för stor favorit här. Jag ser framför mig en jämn match mellan två spelskickliga och välorganiserade lag som vill kontrollera matchbilden genom att äga bollinnehavet och inte bjuda motståndarna på någonting. Jag tycker både Kroatien +0.5 och under 2.5 mål i matchen är intressanta spel i den här finalen.
This is the stats tab
This is the post tip