Långtidsspel på Allsvenskan: Paulinho vinner skytteligan.
Odds 9.00 hos Unibet , LeoVegas & Casumo .

Vilken typ av spelare brukar egentligen vinna skytteligan i Allsvenskan?
2019 - Buya Turay, 15 mål.
2018 - Paulinho, 20 mål.
2017 - Karl Holmberg, Magnus Eriksson med 14 mål var.
2016 - John Owoeri 17 mål.
2015 - Emir Kujovic, 21 mål.

En forward i ett topplag som gör många mål. Inte så konstigt kanske. Hammarby gjorde 75 mål i fjol, 19 fler än MFF som var näst bäst på att göra mål. I år tycker jag allt pekar på att Hammarby är ett topplag som är ungefär lika bra som i fjol. Paulinho passar därmed perfekt i profilen av tidigare skytteligavinnare. Brassen kan serien och har länge varit en riktigt pålitlig allsvensk målskytt.

I fjol gjorde Paulinho 0.62 mål per 90 minuter han spelade. Jordan Larsson hade ett bättre snitt, men blev som bekant såld. Bahoui hade ett bättre snitt också, men spelade bara 273 minuter. Även Kujovic hade ett bättre målsnitt per 90 minuter, men han spelade bara 325 minuter. Deras snitt blir därmed högt tack vare ett par-tre mål bara. I övrigt är det ingen som spelade i Allsvenskan i fjol och tillhör serien även i år som hade ett bättre snitt än Paulinho. Även vad gäller expected goals per 90 minuter ligger Paulinho högt med 0.57 i snitt. Det dräller av bra framspelare i Bajen (Bojanic, Tankovic, Kacaniklic, Rodic, ytterbackarna i viss mån), så inget pekar på sämre siffror för Paulinho i år tycker jag.

Sen är det klart att Paulinho inte kommer spela 90 minuter i 30 omgångar. Men det gjorde han inte i fjol heller. På fem inhopp gjorde han fem mål. Kan tänka mig att han kommer trivas riktigt bra som inhoppare mot nedbrutna lag i ett Bajen som ofta öser på i 90 plus tillägg. Sen är speltidsfrågan samma för de flesta den här säsongen.

Vilka har vi då emot?
Kiese-Thelin? Låneperioden i MFF sträcker sig över den här säsongen. Anderlecht har rätt att kalla tillbaka anfallaren tidigare dock, så inte 100% att han blir kvar hela året. Sen är det en säsong av de senaste åtta där han gjort mycket mål. Har en hel del att bevisa som målskytt i min bok.

Kujovic? Varit skadebenägen, vilket är en risk såklart. Inte spelat jättemycket senaste säsongerna - hur reagerar han på att spela varje match hela tiden? Och blir DIF lika bra som i fjol? De gjorde minst mål av topp tre-lagen i fjol, Buya Turay gjorde en stor andel av målen. Kan tänka mig att det blir mer utspritt i år med tanke på att Kalle Holmberg lär spela.

Söder? Kan också bli farlig då han har ett par bra assistspelare runt sig. Men också skadebenägen. Och det finns indikationer på att Marcus Berg ansluter, vad hade det inneburit i form av speltid?

Totte Nyman? Stabil runt 8-11 mål, tror inte han gör tillräckligt många för att vinna en skytteliga.

Antonsson i MFF? Spelat kantspelare på försäsongen. Hård konkurrens i MFF om forwardspositionen, så lär bli bra spridning på mål där.

Söderlund i Häcken? Lurig. Bra meriter, men "bara" 8 mål i Rosenborg två säsonger i rad. Nja.

Aron Johansson? Mycket att bevisa sedan han anslöt till Bajen.

Kolbeinn Sigthorsson? Skyhög potential, men skadebenägen. Tror inte heller AIK kommer ösa in mål.

Finns ett par outsiders till, men dessa åtta spelare är nog huvudkonkurrenter. Samtliga kan såklart komma in i ett bra flyt och slå Paulinho, men tycker brassen känns som ett säkert kort vad gäller att få mycket speltid i ett lag som troligen kommer göra många mål. Har också en fördel i att han kan spela såväl centralt som att utgå från en kant.

Speltips Allsvenskan:
Paulinho vinner skytteligan - odds 9.00 hos Unibet , LeoVegas och Casumo .

This is the stats tab
This is the post tip