Lazio:

Lazio tar emot Bologna i Coppa Italias åttondelsfinal. Maurizio Sarris lag parkerar på en femteplats i Serie A, fyra poäng efter tvåan Milan och på samma poäng som Atalanta och Roma. Lazio har inlett 2023 lite vacklande – tappade 1-0 till förlust, 1-2 borta mot Lecce och tappade därefter en tvåmålsledning till kryss i slutminuterna hemma mot Empoli – men tog i helgen en värdefull trepoängare när Sassuolo till slut bortabesegrades med 2-0 efter mål av Mattia Zaccagni och Felipe Anderson.

Oroande för Sarri tvingades skyttekungen Ciro Immobile kliva av med en lårskada efter en kvart mot Sassuolo och 32-åringen får spendera ytterligare tid vid sidlinjen i vad som redan varit en skadedrabbad säsong för anfallaren, som kan ersättas av Felipe Anderson i en roll som falsk nia. Även Mario Gila missar, men Manuel Lazzari är tillbaka från avstängning. Lazio har för vana att gå bra i cupspelet, men det är tajt i Serie A-toppen där Lazio utmanar om Europaplatserna – och där tränare Sarri och sportchef Igli Tare haft ett litet ordkrig om Lazios möjligheter denna säsong – så se till att ta en titt på startelvorna inför matchen för att se hur pass starkt lag Lazio ställer på benen.

Preliminär startelva: Maximiano; Hysaj, Romagnoli, Patric, Lazzarri; Basic, Antonio, Vecino; Pedro, Anderson, Zaccagni

Bologna:

Tog sin första seger under 2023 den gångna helgen när Bologna bortabesegrades med 2-1. Dessförinnan föll Thiago Mottas mannar mot såväl Atalanta – 1-2 hemma – som borta mot Roma. Bologna befinner sig mitt i Serie A-tabellen, på behörigt avstånd från bottenstriden men samtidigt lite för långt efter för att på allvar blanda sig i striden om Europaplatserna (12 poäng upp till Lazio, exempelvis).

Bolognas bortafacit är svagt i ligaspelet – resultatraden 2-1-6 – men samtliga bortaförluster har kommit mot de sju topplagen. I helgen tog Thiago Mottas mannar – med flera avbräck då förutom skadade Marko Arnautovic, Kevin Bonifazi, Joshua Zirkzee och Lorenzo Di Silvestri även saknade avstängda duon Gary Medel och Nico Dominguez – en välkommen och viktig trepoängare borta mot Udinese, när man vände underläge till seger i den andra halvleken. Glädjande för Motta gjorde Gerard Deulofeo comeback efter en längre skadefrånvaro, och kan vara involverad på Stadio Olimpio. Även Medel och Dominguez är tillgängliga efter avstängning. Zirkzee och Federico Raviglia är också tillbaka i träning, men Nicola Sansone ådrog sig en tåfraktur mot Udinese och blir borta ett par veckor.

Preliminär startelva: Skorupski; Cambiaso, Lucimi, Soumaoro, Posch; Aerbischer, Medel, Dominguez; Barrow, Soriano, Orsolini

Speltips:

Senast lagen möttes, i premiärmatchen i augusti, vann Lazio med 2-1 hemma på Stadio Olimpico. Lazio fick Luís Maximiano utvisad efter bara sex minuter, varpå Bologna tog ledningen genom Marko Arnautovic, men när Adama Soumaoro utjämnat siffrorna när även han fått syna det röda kortet kunde Lazio vända på matchen. Lazio har inte inlett 2023 övertygande alls och med viss rotationsrisk vågar jag inte backa hemmalaget på förhand (1,93), även om Bologna bara vunnit två av nio bortamatcher i seriespelet. Lazio har släppt in två mål mot både Lecce och Empoli sedan omstarten och jag tror inte det här blir en walk in the park. Båda lagen gör mål finns till 1,82 hos Pinnacle .

This is the stats tab
This is the post tip