Lazio:

Maurizio Sarri slog fast att veckans 4-0-överkörning mot regerande mästarna AC Milan var den bästa prestation sedan han kom till Lazio. Det är svårt att argumentera emot. Lazio stod för en väldigt, väldigt fin insats på hemmaplan och förtjänade att vinna med en så stor segermarginal. Sergej Milinkovic-Savic öppnade målskyttet redan efter fyra minuter och därefter var de ljusblå det klart bättre laget. Vi måste slänga in en brasklapp för att Milan stod för en oerhört, oerhört blek insats på Stadio Olimpico, och inte alls stod att känna igen, men det förtar ingenting från Lazios prestation.

Sarris gäng har varit i fin form på sistone. Efter att ha återvänt från VM-uppehållet med ett bottennapp i form av en förlust borta mot Lecce har formkurvan pekat uppåt med tre raka segrar och noll insläppta mål, samt målskillnaden 7-0. Felipe Anderson gjorde mål senast och fortsätter att göra det bra i Ciro Immobiles frånvaro. Skyttekungen närmar sig återkomst, och kan vara redo för spel redan till Fiorentina-matchen, men jag räknar med att Anderson fortsätter i anfallsrollen även i helgen, och fyra olika målskyttar mot Milan visar att det finns kapacitet att dela på målskyttsbördan även i Immobiles frånvaro.

Defensivt har Lazio förbättrats rejält den här säsongen – 15 insläppta på 19 matcher är hela 19 färre insläppta in vid samma läge förra säsongen. Lazio är nu trea i Serie A och kan mycket väl utmana hela vägen om en Champions League-plats under våren.

Preliminär startelva: Provodel; Hysaj, Romagnoli, Casale, Marusic; Alberto, Cataldi, Milinkovic-Savic; Zaccagni, Anderson, Pedro

Fiorentina:

Fiorentina har haft en tuff start på 2023 med svag form och blott en seger från den inledande fyra ligamatcherna – när Sassuolo, som slåss i bottenskiktet, besegrades på Artemio Franchi med 2-1. Förra helgen föll La Viola tungt hemma mot Torino med 1-0, när det än en gång gick troll i målproduktionen, och man är nu nere på elfte plats i tabellen, hela 17 poäng efter trean Lazio.

På bortaplan har Fiorentina haft det relativt trögt, med resultatraden 2-2-5, och ingen seger sedan nästjumbon Sampdoria bortabesegrades med 2-0 i början på november. Artur Cabral är fortfarande skadad, Dodo är tillbaka från avstängning och kan ersätta självmålsmaskinen Lorenzo Venuti.

Offensiven fortsätter att vara ett bekymmer för Vincenzo Italiano och att Cabral, Luka Jovic och Christian Kouamé delar på titeln som lagets bästa målskytt på tre baljor säger en hel del. Jovic fortsätter att ha det tungt och Gazzetta dello Sport bedömde hans insats mot Torino kort och gott som ”un disastro”. Italiano har en hel del att stångas med och får nog tufft att få alla bitar på rätt plats inför resan till huvudstaden.

Preliminär startelva: Terracciano; Dodo, Milenkovic, Julio, Biraghi; Bonaventura, Duncan; Ikone, Gonzalez, Saponara; Kouame

Speltips:
J
ag tror på en målsnål match här där Lazio bör ha goda möjligheter att plocka en ny trepoängare mot ett formsvagt Fiorentina. Fiorentinas fem senaste har gått under 2.5-målslinan och mot ett solitt Lazio krävs rejäl förbättring av Fiorentinas offensiv på Stadio Olimpico. Raka ettan finns till 2,10 hos Bet 365. Under 2.5 mål finns till 1,80.

This is the stats tab
This is the post tip