Tidigt speltips inför helgens toppmatch i Rom: Derby della Capitale på Stadio Olimpico.

Lazio:

Tog en mycket viktig seger när Feyenoord besegrades med 1-0 hemma på Stadio Olimpico i tisdagens Champions League. Det var Lazios andra seger i Grupp E – som toppas av Atlético Madrid – vilket gör att Lazio i högsta grad är med och tampas om avancemang i de två avslutande omgångarna. I ligaspelet flyger dock Lazio knappast fram. Maurizio Sarris gäng återfinns först på tionde plats i Serie A-tabellen med den lite problematiska resultatraden 5-1-5. Redan fem förluster, alltså.

Senast föll Lazio borta mot Thiago Mottas imponerande Bologna – men dessförinnan hade Lazio tre raka tunga ligaviktorior i följd när Atalanta, Sassuolo och Fiorentina besegrades. Det har verkligen varit högt och lågt från Lazio under hösten där Sarri försökt komma underfund med sitt ”nya” bygge, som ändå verkar vara mer på rätt väg efter den tveksamma säsongsinledningen.

Luis Alberto och Mattia Zaccagni ådrog sig båda skador i segern mot Feyenoord och i skrivande stund är deras status inför helgen osäker, men det vore förstås avbräck ifall duon inte skulle komma till spel. I övrigt saknas bara Casale.

Roma:

Spelade Europa League borta mot Slavia Prag under torsdagsaftonen och har således fått två dagar kortare återhämtning än Lazio – som dock var piskat att vinna sin CL-match mot Feyenoord - inför söndagens derby. I Serie A studsade Roma tillbaka efter den svaga, negativa prestationen i 0-1-förlusten borta mot Inter med att plocka tre poäng mot Lecce – men det satt långt inne. Svenske Pontus Almqvist gav Lecce ledningen på Stadio Olimpico halvvägs in i den andra halvleken och Roma mäktade med att vända först på tilläggstid – genom mål från Sardar Azmoun och Romelu Lukaku.

Segern var välbehövlig för Roma, som likt Lazio inlett säsongen svagt, men med fyra segrar på de fem senaste ligamatcherna har I Giallorossi nu klättrat till en sjundeplats i tabellen med häng på Europaplatserna och en poäng mer än stadsrivalen Lazio. Skademässigt saknar José Mourinho alltjämt Tammy Abraham och Marash Kumbulla, samtidigt som det i skrivande stund finns frågetecken för Pellegrini, Spinazzola och Smalling.

Vilken ambition visar Mourinho?

Matchbilden i det här derbyt kommer nog hänga mycket på hur José Mourinho väljer att ta sig an matchen. Mourinho har fått lite stopp på den defensiva blödningen från säsongsinledningen när Romaförsvaret läckte in mål i parti och minut, och i senaste toppmötet mot Inter var det ett ruggigt negativt Roma vi fick se. Att Lazio tillåts äga mer boll tror jag vi kan räkna med, men nog måste väl Roma visa större ambition här i derbyt? Roma har en kapabel offensiv som redan producerat 22 ligamål (22-14 i målskillnad efter elva matcher) och besitter multipla anfallsvapen med Lukaku, Dybala med flera. Lazio är inte det målgladaste laget, men har heller inte en lika tillförlitlig defensiv som i fjol. Om Mourinho vågar släppa lite på tyglarna tycker jag över 2 mål till 1,76 hos Pinnacle kan vara intressant.
This is the stats tab
This is the post tip