Sista gruppspelsomgången i Copa Libertadores. Dem tre bästa placeringarna är av värde här då plats 1-2 = slutspel, plats 3 = slutspel i Copa Sudamericana.

I den här matchen ställs två lag som är borta från Libertadores-slutspelet. Död match? Nej, detta är trots allt ett direkt möte om tredjeplatsen i gruppen. Bortalaget, peruanska Universitario, sitter just nu i förarsätet med 1 poäng mer än LDU Quito. Således räcker alltså ett kryss här för peruanerna som hittills haft det tufft offensivt, men gjort det klart godkänt åt andra hållet.

Universitarios hemmamatcher har varit rätt så tråkiga sådanna medans de oftast är svagare på bortaplan, vilket vi inte minst såg mot Botafogo där brassarna kom uppemot 3 i xg.

Dags att visa hemmastyrka

Ecuatorianska LDU Quito är en av landets absolut största klubbar. De har en fin tradition med många Copa Libertadores-deltagande i ryggen. De gick t.om hela vägen 2008 samt vunnit Copa Sudamericana vid två tillfällen (2009 & 2023).

Årets Copa Libertadores har hittills varit en stor flopp. En fjärdeplats skulle vara ett fiasko utan dess like klart ovärt en klubb av LDU Quitos storlek.

LDU Quito brukar annars vara oerhört starka på hemmaplan, där de spelar på runt 2700m höjd, och också där de brukar plocka flest poäg/vända på dubbelmöten. I årets Copa har de dock inte lyckats dra det till sin fördel och man valde föga förvånande därför att göra sig av med tränaren. Numera leds de av argentinaren Patricio Hurtado istället och jag har svårt att se det gå sämre än tidigare.

Trots dem svaga resultaten i Copan så har LDU lyckats hålla en okej nivå i ligan där de just nu ligger trea. Jag väljer att se detta som ett tecken på lagets egentliga styrka. Och hemmamatcher på 2700 meter är fortsatt matcher på 2700 meter, en höjd som få lag klarar av.

Imorgon nattär det således mycket som står på spel. Inte bara fortsatt kontinentalt deltagande utan det finns också en ekonomisk vinst att göra. Jag tror att LDU Quito växer på hemmaplan och faktiskt slår ett Universitario som är svagare på alla sätt.

LDU Quito -1 AH spelas till 1.81 hos Unibet .

Vamos!
This is the stats tab
This is the post tip