Snart bokslut innebär numera det traditionsenliga VM för klubblag. En onödig turnering enligt vissa, oerhört stort enligt andra.

Mexikanska och sydamerikanska lag hör till den senare gruppen. Må låta konstigt på den här sidan Atlanten men för övriga är det ett av få tillfällen där man får mäta sig mot konkurrenter från alla världens hörn, och framförallt mot europeiska jättar.

Jag ska inte sia för mycket i vilken vikt lagen från ACL lägger på den här turneringen, för det är ju som bekant inte mitt expertisområde. Men känslan från tidigare år är att de likt latinos ser detta som något stort.

Kollar vi på japanerna så kan vi se en tydlig dipp vad gäller form. De har gått från att vara obesegrade i 11 raka matcher till att nyligen förlora 4 matcher på raken. På dem tio senaste matcherna har man deppiga 6 förluster, 1 oavgjord och 3 segrar.

Urawa Reds är annars ett kontringsstarkt lag som ofta, i varje fall på senare tid, skapar mer på bortaplan än hemmaplan. Det blir rätt tydligt när man kollar på hur mycket mer de skapade borta mot Pohang Steelers i förhållande till matchen som spelades på hemmaplan (ACL). Ergo ett lag som gillar att möta bollförande lag och som rent statistiskt kommer till bra lägen när de ställer om.

Larcamons Leon, högst possession i Mexico

Leon rattas numera av unge argentinske tränaren Nicolas Larcamon.

Nicolas Larcamon, känner ni igen namnet? Har ni hängt med mina spel under en längre period nu så vet ni att detta inte är första gången han kommer på tal här då jag vid flertalet gånger utryckt min beundran för tränaren som kan göra mirakel med små medel. Årets Leon är det starkaste laget han haft till sitt förfogande so far, även om de är långt ifrån bäst i Mexico quality-wise.

Larcamon förespråkar possession-fotboll och det är också därfö Leon var laget som hade mest bollinnehav i hela Liga MX den gångna säsongen. De har en fin offensiv trio med 3 sydamerikanska landslagsspelare. Angel Mena (Ecuador) agerar kreativ högerytter a la Messi-light, Diente Lopez till höger med kraft och speed samt starke strikern Federico Vinas i mitten.

Jag lutar mot en vinst för mexarna här, men hade väl kanske velat ha lite högre odds för att känna mig säker på att det är ett bra spel. Istället tittar jag på ett överspel då jag tror att det blir en match där bägge lagen passande nog får visa upp sin spets. Leon med tiki-taka och Urawa med sitt kontringsspel.

Jag tror Leon utnyttjar sin styrka och tar detta, men jag tror samtidigt att Urawa kommer att bjudas på både 1 och 2 lägen bakom Leons vanligtvis högt stående backlinje.

Över 2.5 till 2.02 i ett enkelmöte där det gäller att vinna eller försvinna ser riktigt trevligt ut och får sig 1 unit. Spelet taget hos Unibet .

Vamos!
This is the stats tab
This is the post tip