Liverpool:

Tog en välbehövlig 3-0-seger i Amsterdam mot Ajax i veckan, vilket säkrar Champions League-avancemang för Liverpool i en klurig grupp. Jürgen Klopp hoppas nu på att ta den formen med sig in även i ligaspelet, där The Reds varit minst sagt upp-och-ned under hösten, och där Liverpool nu ska försöka studsa tillbaka från en chockförlust mot jumbon Nottingham Forest senast. Insatsen på City Ground var oroväckande av många anledningar, då Liverpool hade svårt att få hål på Forests låga defensiv (ExG 2,20 – noll mål producerade) samtidigt som Forest gång på gång sårade Liverpool i omställningsspelet innan forne Liverpool-spelaren Taiwo Awoniyi gjorde matchens enda mål.

Det lär bli en lite annorlunda matchbild här. Dels spelar Liverpool hemma på Anfield, där man är svårslagna och pumpas fram av publiken, och dessutom är Leeds ett helt annat lag, med en helt annan profil, än Nottingham Forest vilket talar för en mer öppen och böljande matchbild.

Liverpool har fortsatt ett bekymmersamt skadeläge. Luis Díaz, Joël Matip, Diogo Jota och Arthur saknas sedan tidigare och Thiago Alcântara dras med en öroninfektion, som gör honom till ett osäkert kort, och Jordan Henderson klev av med känning mot Ajax.

Preliminär startelva: Alisson; Robertson, Van Dijk, Gómez, Alexander-Arnold; Fabinho, Thiago; Salah, Firmino, Carvalho; Nuñez

Leeds United:

Jesse Marsch är under rejäl press i Yorkshire, där han den här säsongen inte fått det att stämma för Leeds som återfinns under nedflyttningsstrecket och som har fyra raka förluster – och bara mäktat med att spela in en poäng på bortaplan så här långt. Defensiven läcker (18 insläppta på 11 matcher) och Patrick Bamford har ännu inte kunnat väcka offensiven fullt ut sedan hans återkomst från skada. Förlusten i förra veckans bottenmöten, 0-2 mot Leicester och 2-3 mot Fulham var blytunga.

Leeds är ett av Premier Leagues mest intensiva lag och Jesse Marsch vill få sitt lag att piska upp ett rasande tempo och spela en frustande vertikalfotboll med högt, aggressivt presspel som är både underhållande och svårstoppad när den fungerar – men likaledes otroligt riskfylld när det inte stämmer. Det sistnämnda har tenderat att vara fallet den här säsongen i böljande matcher som Leeds inte mäktat med att kontrollera och som bjudit på mängder av omställningar som Leeds defensiv helt enkelt inte kunnat hantera. Tillskott som
Brendan Aaronson har varit intressanta, men han har inte kunnat ersätta Raphinhas offensiva poängproduktion – och är långt ifrån någon karbonkopia av brassen – och centralt på mitten saknas Kalvin Phillips enormt mycket. Till matchen på Anfield är dessutom Tyler
Adams ett osäkert kort, vilket är ett avbräck centralt i planen. Flera spelare dras med lite skavanker, utöver långtidsskadade Stuart Dallas och Adam Forshaw.

Än mer oroväckande för Leeds är att Liverpool är ett av de lagen som bäst hanterade Uniteds intensiva, högtempofotboll i fjol och trivdes utmärkt med lite mer ytor att ställa om på. Mötena i fjol slutade med totalt 9-0 i Liverpools favör.

Preliminär startelva: Meslier; Struijk, Llorente, Koch, Kristensen; Adams, Roca; Sinisterra, Aaronson, Harrison; Bamford

Speltips:

Jag har svårt att lita på Liverpool för tillfället, men hemma på Anfield mot ett hopplöst formsvagt Leeds som haft tufft på bortaplan och som skeppat in mål bakåt och som troligtvis kommer bjuda in till en matchbild som passar Liverpool som handen i handsken. Jag tror det här blir en målrik affär som högst troligt lär sluta med en seger för hemmalaget, även om Leeds kan skada ett Liverpool som haft lite bekymmer med balansen i omställningarna. Över 3.5 mål finns till 1,95.

This is the stats tab
This is the post tip