Tungviktsmöte på Anfield mellan de två lagen som inför säsongen förväntades göra upp om Premier League-titeln. 13 poäng separerar dock redan lagen – men Liverpool viker sällan ned sig hemma på Anfield. Upplagt för en stekhet batalj.

Liverpool:

Jürgen Klopps lag fortsätter att blanda och ge den här säsongen. Liverpool hämtade sig efter förra helgens förlust, 2-3 borta mot Arsenal, genom att fullständigt pulvrisera Rangers med 7-1 i Champions League, där Mohamed Salah hoppade in och gjorde ett hattrick på drygt sex minuter i den andra halvleken när siffrorna rann iväg rejält.

I ligaspelet har det dock gått tungt för Liverpool, som återfinns först på tionde plats och står efter åtta spelade matcher noterade för blott två segrar. Liverpool har dock inte förlorat på 27 matcher hemma på Anfield i Premier League – det ska bli mycket intressant att se om den sviten står sig även efter helgen.

Klopp har som bekant lite skadebekymmer, där framför allt avsaknaden av Luis Díaz, Trent-Alexander Arnold och Joël Matip är särskilt kännbara. Det finns dessutom frågetecken för Ibrahima Konatés fysiska status, då han missade fredagens träning med en muskelkänning. Kommer inte heller Konaté till spel, med Matip redan på skadelistan, tvingas ett redan skadeskjutet Liverpool till en ny rockad, där Joe Gomez lär få kliva in bredvid Virgil van Dijk, med James Milner till höger om sig. Sedan tidigare saknas även Arthur, Curtis Jones och Alex Oxlade-Chamberlain har återvänt till träningsplanen men är inte helt fit for fight ännu.

Klopp har experimenterat lite med sin formation de senaste veckorna. Under framgångsåren har Liverpool varit väldigt hängivet sitt 4-3-3, men på sistone har han flera gånger mönstrat en mer 4-4-2/4-2-3-1-liknande uppställning med två centrala mittfältare, i stället för tre. Frågan är om han vågar välja det alternativet även här, mot ett så mittfältsdominant lag som Manchester City som är så oerhört skickliga på att finna ytor i inre korridorerna i motståndarens spelyta 2, och därifrån skapar många av sina målchanser. Jag är tveksam. Offensivt har Roberto Firmino visat rejält gryende form och bör vara svårpetad, även om Darwin Nuñez gjorde det bra senast mot City.

Preliminär startelva: Alisson; Tsimikas, Van Dijk, Konaté, Gomez; Fabinho, Henderson, Thiago; Nuñez, Firmino, Salah

Manchester City:

Senast lagen möttes, i Community Shield-finalen inför Premier League-starten, vann Liverpool med 3-1 och gjorde en strålande match. Efteråt handlade de brittiska rubrikerna om hur Darwin Nuñez hoppade in och gjorde avtryck direkt i debuten, och dessutom gjorde ett mål, samtidigt som Erling Haaland förblev mållös och icke-involverad, och att norrmannen inte skulle vara någon garanterad succé i Premier League. Ett par månader senare har det hela svängt om rätt rejält, med Liverpool i rejäla trubbel och Manchester City som dundrar på likt fjolåret, och där Haaland formligen öst in mål.

Manchester City har visat upp en höjd som gör det svårt att se någon genuin utmanare till Premier League-titeln – men det som jag tyckte var intressant i Community Shield-matchen var hur Liverpool kunde orsaka problem för City med sitt höga, aggressiva och välkoordinerade presspel – något inget annat lag i ligan så här långt lyckats med. Kan Klopp få sitt lag att replikera den framgången även här kan han ha nyckeln till att skaka City.

City har annars varit i fint slag och jag tror inte Pep Guardiola kommer bjuda på några stora överraskningar sett till startelva – förutom de obligatoriska små taktiska justeringarna som alltid görs – på Anfield. John Stones, Kalvin Phillips och Kyle Walker missar matchen och det stora frågetecknet är nog hur mittbacksparet ser ut – vem av Manuel Akanji, Rúben Días, Aymeric Laporte och Nathan Ake som får inleda på bänken – och huruvida Ilkay Gündogan slår sig in i startelvan, och om det i så fall skulle innebära ett Bernardo Silva flyttas upp ett hack. Jag tror dock inte det, utan att Jack Grealish och Phil Foden, som båda varit i gott slag, fortsätter flankera målglada Haaland.

Preliminär startelva: Ederson; Gómez, Días, Aké, Cancelo; Rodri, De Bruyne, Silva; Grealish, Haaland, Foden

Speltips:

Liverpool hemma på Anfield ska aldrig underskatta – där är de ruggigt svårslagna – men med tanke på hur Liverpool presterat på sistone, och Citys form, är det nog långt ifrån någon omöjlighet att Liverpools förlustfria svit framför hemmafansen kommer till ända i helgen. Jag tror hur som helst att det här mötet återigen är en målgaranti. City öser in mål, är inte omutbara defensivt (33-9 på nio matcher i ligan), samtidigt som Liverpool (20-12 på åtta matcher) har både potent offensiv och läckande, skadedrabbad defensiv. De fem senaste matcherna de här lagen emellan har gått över 2.5-målslinan – vilket även är fallet i 15 av Citys senaste 17 bortamatcher. Även i Manchester-derbyt, där City dominerade United så släppte man till chanser och matchen slutade 6-3 – om Liverpool lyckas få bett i det höga presspelet, likt i Community Shield, kan de störa City likt få andra lag, men jag har svårt att se hur Liverpools porösa mittfält ska kunna kontrollera Bernardo Silva, Kevin De Bruyne, Phil Foden och övriga över 90 minuter. Och mål har jag svårt att bortse från.

Båda lagen gör mål och över 2.5 mål finns till 1,74 hos Pinnacle .

This is the stats tab
This is the post tip