Dags för Champions League-final! Spektaklet på Stade de France i Paris är en repris på 2018 års final – när Real Madrid vann med 3-1 efter två jätteblunder från Loris Karius och en läcker cykelspark från Gareth Bale – och Liverpool är angelägna om att få revansch. Lagen möttes även i fjolårets Champions League, när Real slog ut Liverpool i kvartsfinal.

Liverpool:

Champions League-finalen blir Liverpools tredje cupfinal under vad som varit en remarkabel säsong för Jürgen Klopps mannar. I både FA-cupen och ligacupen vann Liverpool efter straffar mot Chelsea, men i Premier League fick Liverpool nöja sig med en andraplats – blott en poäng efter Manchester City. Att det här är Liverpools tredje final i tre möjliga turneringar innebär också att Liverpool spelar alla tänkbara matcher under säsongen i och med lördagens 63:e match.

Den ackumulerade mängden matchminuter har måhända haft lite att göra med att skadeläget gäckat Liverpool en aning under de senaste veckorna, med skadebekymmer på flera nyckelspelare. Mohamed Salah var tillbaka från start och Virgil van Dijk fanns med på bänken i Premier League-avslutningen mot Wolves, och duon kommer vara fullt redo för spel här. De stora frågetecknen har annars rört Fabinho, som ådrog sig en skada i baksidan mot Aston Villa den 10 maj. Brassen, som är så oerhört viktig för Liverpools spel och förutom sin fysik och fina passningsfötter bidrar han så mycket för balansen i laget och när det gäller att hantera defensiva omställningar – vilket kan bli en nyckel i det här mötet. Fabinho var tillbaka i träning i mitten av veckan och jag räkna med att Klopp vill starta brassen till varje pris.

Även Thiago är ett frågetecken. Spanjoren klev av i halvtid mot Wolves, men ju längre veckan har gått desto mer uppmuntrande har det låtit om att han kan vara redo att medverka i finalen. Om Thiago är hel och fullt frisk är han självskriven på Liverpools mittfält, men om det finns frågetecken för hur mycket speltid han mäktar med skulle det inte förvåna mig om Thiago får inleda på bänken och att Naby Keita i stället kliver in från start. Det vore ett avbräck för Liverpool. Keita är en skicklig fotbollsspelare, men har helt andra egenskaper än Thiago, vars oerhörda passningsskicklighet på små ytor kan bli viktigt för att luckra upp ett defensivt och omställningsinriktat Real.

Bortsett från skadeläget så kommer det svåraste valet för Klopp gälla vem som startar bredvid Van Dijk i mittförsvaret. Joël Matip har haft en väldigt fin säsong och är kanske den mer kompletta försvararen – än så länge – med sitt fina, progressiva passningsspel och skicklighet i att avvärja defensiva situationer. Ibrahima Konaté har dock varit det föredragna valet i fem av de sex utslagningsmatcherna i Champions League och jag skulle inte bli förvånad om Konatés fysik och snabbhet föredras i den här matchen, då rollen som höger mittback kommer bli viktig när Real
Madrid högst troligt kommer försöka attackera ytan bakom Trent Alexander-Arnold.

Preliminär startelva: Alisson; Robertson, Van Dijk, Konaté, Alexander-Arnold; Keita, Fabinho, Henderson; Diaz, Mané, Salah

Real Madrid:

Till skillnad från Liverpool, som kämpat på samtliga fronter fram till förra helgens Premier League-avslutning, har Real Madrid haft ett par behagliga veckor fram till Champions League-finalen sedan Los Blancos säkrade La Liga-titeln. Om det är fördel att tävla för fullt hela vägen in i finalen, eller om det är fördel att kunna vila nyckelspelare och fokusera fullt ut på förberedelserna inför den stora matchen återstår att se.

Real Madrid har inte haft lika stora skadebekymmer som Liverpool, där det största frågetecknet finns kring David Alaba. Österrikaren har missat Real Madrids sex senaste matcher med en muskelskada, men enligt rapporterna ska Alaba vara redo att ackompanjera Éder Militão i mittförsvaret. Det är viktigt för Real, även om Nacho gjorde en strålande insats i returen mot Manchester City.

Sett till statelvan tror jag inte Ancelotti kommer bjuda på särskilt stora förändringar. Mittfältet med Toni Kroos, Luka Modric och Casemiro kommer att understödjas av Fede Valverde i hybridrollen till höger. Längst fram kommer allt initialt att handla om Karim Benzema och Vinicius Junior. Den sistnämnde hade en nyckelroll när Real i fjol slog ut ett skadedrabbat Liverpool i kvartsfinalen, då man gång på gång sökte kvicke Vinicius i löpningar för att utnyttja ytan bakom Alexander-Arnold, eller att sätta brassen i 1v1-situationer mot ytterbacken. Det kommer bli en nyckelduell.
Detsamma lär troligtvis inträffa i defensiv mening även på andra kanten där Valverde verkligen måste vara uppmärksam och skydda Dani Carvajal mot Liverpools dubbla hot med överlappningsglade Andrew Robertson och Luis Díaz.

Jag förväntar mig en matchbild där Liverpool dominerar bollinnehavet mot ett mer lågt stående Real Madrid, som försöker såra Liverpool i omställningar – likt man gjorde mot både PSG och Manchester City. Här kommer det bli av yttersta vikt att Real lyckas spela sig igenom Liverpools frustande återerövringspress, men Real är skickliga i speluppbyggnaden med bolltrygga herrar som Alaba, Kroos och Modric, vilket bör ge de vitklädda goda möjligheter att ställa om på stora ytor.

Det mest intressanta med Reals Champions League-äventyr i min mening har annars varit hur skicklig Ancelotti varit på att använda sina avbytare för att fullständigt vända på matchbilder – hur hopplöst det resultatmässiga läget än varit. Spelare som Rodrygo – som gjorde två mål mot City – och Eduardo Camavinga, som varit fenomenal i inhopparroll när Kroos mattats och den unge fransmannen kunnat utnyttja sin fysik, energi och dynamik på ett utmärkt sätt. Jag tror det kommer bli en faktor i den här matchen, särskilt med tanke på att ett mer utvilat Real möter ett Liverpool som är i slutet av en lång och dränerande säsong där de senaste veckorna inte kunnat bringa tillräcklig vila. Om Liverpool börjar mattas mot slutet kan det spela Real rakt i händerna.

Speltips:

Liverpool bär favoritskapet i den här finalen, vilket jag helt och fullt köper, även om favoritskapet kanske är lite väl stort med tanke på skadebekymmer och dränerande uppladdning. Liverpool är ett mer komplett och bättre fotbollslag än Real Madrid, men det har inte hindrat de 13-faldiga mästarna från att slå ut PSG, Chelsea och Manchester City i matchbilder där motståndarna i stora stunder varit det bättre laget. Jag har gått i fällan att för många gånger den här säsongen för att räkna bort Real Madrid.

Jag tror det kommer bli en underhållande final som har alla möjligheter för att innehålla en hel del mål när så många oerhört skickliga fotbollsspelare drabbar samman. Liverpool kommer att dominera bollinnehavet och försöka luckra upp ett lågt stående Real Madrid, som i sin tur kommer försöka spela sig ur The Reds direkta återerövring och ställa om på ytorna som Liverpool oundvikligen kommer lämna bakom sig. Jag tror inte Real är defensivt skickligt nog för att hålla Liverpool stången över 90 minuter, samtidigt som jag är övertygad om att Benzema, Vinicius och de övriga kommer både få och utnyttja möjligheter. Dessutom vet vi hur Ancelotti lyckats förändra matchbilder med sina byten, ifall matchbilden kräver det. Vad kan vi dra för slutsats av detta då? Mål. Tror jag.

Båda lagen har gjort mål i Reals fem senaste Champions League-matcher – där nio av de elva senaste gått över 2.5-målslinan – och fem av Liverpools sex senaste. Båda lagen gör mål finns till 1,66 och över 2.5 mål till 1,72 hos bet365 .

TV: 11 miljoner i jackpot och finbesök av Polsäter i studion!




This is the stats tab
This is the post tip