Söndagens Premier League-säsong bjuder på säsongens första Manchester-derby när Erik ten Hag för första gången ställs mot Pep Guardiola, som han en gång i tiden arbetade tillsammans med i Bayern München.

Manchester City:

Pep Guardiolas regerande mästare är alltjämt obesegrat i ligaspelet och storvärvningen Erling Braut Haaland har redan motbevisat alla eventuella tvivlare och föga överraskande inlett med att ösa in mål i sin nya klubb, där han redan står noterad för 14 baljor och två raka hattrick på hemmaplan. Kevin De Bruyne har också inlett säsongen i strålande form.

Ändå går det inte riktigt att skaka av sig känslan av att det i säsongsinledningen finns något sårbart över Manchester City som inte alltid funnits där under Guardiolas ledning och mellan överkörningar som 6-0 mot Nottingham Forest, 4-0 mot Sevilla och Bournemouth och 3-0 mot Wolves så har det funnits prestationer som varit både svaga och resulterat i poängtapp. Vi har 3-3-matchen mot Newcastle och 1-1-matchen mot Aston Villa, och även i segrarna mot Crystal Palace, 4-2, och Borussia Dortmund, 2-1, har det periodvis sett skakigt ut.

Trots det är City obesegrat, har öst in mål och med tanke på hur Liverpool – som inför säsongen sågs som den mest rimliga titelutmanaren – sladdat inledningsvis bör möjligheterna att försvara ligatiteln vara goda. Självförtroendet gentemot lokalrivalen United är förstås även stort efter att ha vunnit båda fjolårsmötena utan större bekymmer, 4-1 på Etihad Stadium och 2-0 på Old Trafford.

John Stones ådrog sig en skada under landslagsuppehållet och ansluter till landsmannen Kalvin Phillips på skadelistan. Aymeric Laporte kan vara tillbaka här.

Preliminär startelva: Ederson; Cancelo, Aké, Días, Walker; Gündogan, Rodri, De Bruyne; Foden, Haaland, Silva

Manchester United:

Lite oturligt fick Manchester United en lite ryckig upptakt inför landslagsuppehållet när matcherna mot både Crystal Palace och Leeds sköts upp, till följd av drottningens frånfälle. Dessförinnan hade Erik ten Hag börjat få rejäl fart på grejerna i sin nya klubb efter katastrofinledningen. United har radat upp fyra raka segrar i ligaspelet – däribland segrar
mot både Liverpool och Arsenal – när Ten Hag börjat komma mer och mer till rätta med sitt lag.

Ten Hag har tvingats till korrigeringar i sin grundfilosofi, och särskilt jämfört med hans Ajax-lag, efter de två inledande förlusterna mot Brighton och Brentford. I de fyra segarna som följt har United inte strävat efter att dominerat bollinnehavet lika mycket och i stället applicerat en lite rakare, mer omställningsbaserad fotboll – vilket var effektivt i båda toppmötena mot Liverpool och Arsenal – och holländaren har tvingats till några tuffa beslut. Lagkapten Harry Maguire – som nu är skadad - har förpassats till avbytarbänken till förmån för Raphaël Varane och Lisandro Martinez, som visat upp ett fint begynnande samarbete och varit stor del i Uniteds lyft, Luke Shaw har petats av Tyrell Malacia och Cristiano Ronaldo har inte lyckats spela sig in i laget.

Till den här matchen ska det bli väldigt intressant att se hur Ten Hag resonerar i framför allt två frågor: Anfallsrollen och mittfältsformationen. Ten Hag har inte tvekat att bänka Ronaldo, som haft svårt att passa in i Uniteds mer omställningsbaserade fotboll, och när både Marcus Rashford och Anthony Martial återvänt till träningsplanen kan han återigen få finna sig i en plats på bänken. Det finns förstås frågetecken över Rashford och Martials fysiska status, särskilt den sistnämnde som endast startat mot Liverpool och som efter den fina försäsongen haft nya skadebekymmer. Om Rashford är fräsch nog för spel tror jag att han kommer starta här. Ten Hag behöver Rashfords snabbhet, fysik och kraft i omställningsspelet för att såra City. Även om varken Rashford eller Martial kommer till spel ser jag det heller inte som osannolikt att Ten Hags startelva inte har Ronaldos namn mellan givna Jadon Sancho och Antony. På mittfältet har Uniteds segrar kommit med en mittfältstrio med Scott McTominay – som gjort det bra – tillsammans med Bruno Fernandes och Christian Eriksen, som varit Uniteds kanske bästa spelare under inledningen. Casemiro har fått finna sig i en inledning på bänken men har fått ytterligare veckor på sig att bygga upp fysik, komma in i Ten Hags metodik samt fått speltid med Brasilien under landslagsuppehållet. I en match där United förväntas sitta lite djupare och tillåta City mer boll, för att i stället kunna såra i omställningarna, är Casemiros defensiva egenskaper värdefulla och det ska bli mycket spännande att se hur Ten Hag får till elvan.

Preliminär startelva: De Gea; Malacia, Martínez, Varane, Dalot; Casemiro, McTominay, Eriksen; Sancho, Fernandes, Antony

Speltips:

Manchester City bär det stora favoritskapet i den här matchen, trots Uniteds rejäla uppryckning inför landslagsuppehållet. Jag tycker City blandat och gett under säsongsinledningen och varvat överkörningar och målkalas – där Haaland varit ostoppbar – med prestationer som varit långt ifrån lika övertygande, där man haft svårt att skapa målchanser och visat upp defensiva svagheter. City är ändå välförtjänt storfavorit inför det här mötet. Jag förväntar mig en matchbild där City dominerar bollinnehavet och Uniteds nya försvarslinje får sin hittills tuffaste utmaning att hantera Haaland, De Bruyne och company. Lisandro Martínez har redan mött Haaland en gång, när Ajax i fjol vann med 4-0, där argentinaren gjorde en fin match. City är dock en annan biff jämfört med Dortmund, och det kommer bli en helt annan utmaning för Martínez och Varane här. United kommer tillåta City att ha bollen, och försöka såra hemmalaget med kvicka omställningar på Antony och Sancho, som inlett säsongen fint, och Eriksens spelintelligens och Fernandes förmåga att hitta in med bollar bakom motståndarens försvarslinje mot framstormande lagkamrater, kommer bli vitala. Jag har svårt att se United hålla Citys offensiv stången över 90 minuter, samtidigt som jag absolut ser hur United – likt Newcastle, Crystal Palace, bland andra – kan skada City i omställningsspelet. Både lagen gör mål finns till 1,74 hos Pinnacle .

This is the stats tab
This is the post tip