Stormöte i fredagens FA-cup är Man City tar emot Arsenal.
Mitt speltips: Rak seger för Man City. bet365.

Visst kittlar det här mötet lite extra med tanke på tabelläget i Premier League. Arsenal leder före förhandsfavoriten Man City. Förutom avancemang till FA-cuprunda kan den här matchen ge en slags fingervisning om hur resten av PL-säsongen blir. Skulle Man City köra över Arsenal kan det kanske bli lite nervöst och mentalt tufft i Artetas gäng, då de här lagen ju ska mötas i ligan två gånger också. Om Arsenal vinner här kanske Man C mentalt känner att det där poängförsprånget blir lite för svårt en vårsäsong när CL dessutom ska prioriteras. Spekulationer, men lite så det kan bli.

Inget av lagen är nog sugna på kryss och omspel i alla fall - det är ett som är säkert.

Cuperna i England handlar mycket om att försöka lista ut hur seriöst lagen prioriterar matchen. Ibland går det att lista ut det via medierapportering, ibland får man lägga pusslet själv. Här har bägge lagen fyra vilodagar inför och en hel matchfri vecka efter. Så nog finns åtminstone förutsättningar för starka lag. Hur det blir i praktiken får vi se. Men skulle det bli ungefär likvärdig rotation hos bägge får Man City sägas ha lite bredare trupp (Cancelo, Walker, Bernardo Silva, Ake och Alvarez bänk senast).

Med tanke på att Arsenal pumpat på med samma startelva i match efter match skulle jag kunna tänka mig att det blir rotation på åtminstone ett par positioner. Trossard från start istället för Saka eller Martinelli, kanske Tomiyasu istället för Ben White och eventuellt Tierney på vänsterbackspositionen. Arteta har ett drömläge att ta en PL-titel och ur det perspektivet går det att se på FA-cupen såhör:
- Bästa alternativet är att vinna hela turneringen.
- Att åka ur här är det näst bästa alternativet då fler cupmatcher kan stjäla ligafokus och kosta poäng. Kommer ju dessutom ha Europa League där bänkspelare kan få matchminuter.

Så om Arsenal på förhand hade fått välja en match att vinna mot Man City är jag rätt säker på att de hade valt någon av ligamatcherna. Därmed inte sagt att de vaskar den här matchen, men totalt fullständigt all in tror jag inte Arsenal är.

Nog om spekulationer. Till själva rekommendationen:
Precis som många andra är jag rätt trygg i att Man City är laget med högst höjd i England. Min känsla är att de slarvat en del i vissa matcher, vilket kostat poäng. Kanske finns det en viss mättnad i en trupp som är rätt rutinerad och som vunnit ligan en hel del gånger den här säsongen. CL verkar vara grejen i år, tydligare än någonsin. Den här typen av uppgift tror jag är vad som krävs för att etablerade spelare som KdB m.fl. ska stå för en toppinsats. Arsenal har fått mycket beröm och hyllningar, jag tror Man C är sugna på att visa att de fortfarande är det bättre laget. Pep nog sugen att trycka till Arteta. Att Pep häromveckan tryckte till hemmafansen och klagade på atmosfären bör göra att även dessa lär vara på tå när det är en fet fredagsfest på ingång.

Sen är känslan att halvtidspausen mot Tottenham blev någon slags bottennivå. City hade två raka torsk och låg under med 0-2, vände till 4-2 i andra halvlek och borstade i helgen av Wolves utan större problem. Varje match är unik och att gå in på vad lagen hade för odds i olika tidigare matcher är inte alltid givande. Men oddsmässigt så är det väldigt sällan vi får de här oddsen på Man C hemma, oavsett turnering. Stod i runt 1.50 mot Real Madrid hemma i CL i våras för att ta ett exempel.

Arsenal gör som sagt en magisk säsong. Förtjänar att ligga där de ligger och det ser sensationellt bra ut. Men det här är säsongens kanske tuffaste test. Har klarat i stort sett alla tidigare utmaningar på ett mycket bra sätt, men det här tror jag blir något annat. Kan säkert stå upp på ett bra sätt, men jag tror det blir lite för tufft. För att Arsenal ska undvika förlust ser jag fortfarande att de behöver vara all in i matchen, göra en topprestation och gärna ställas mot ett City som inte har sin bästa dag. Här tycker jag inte ritkigt de förutsättningarna finns med tanke på ligaläget (ligan är så mycket viktigare än FA-cupen) och hemmaplansfördelen.

This is the stats tab
This is the post tip