Manchester City:

Manchester City gick för ovanlighetens skull in i landslagsuppehållet med tre (!) raka förluster i de inhemska tävlingarna, efter förlusterna mot Newcastle (0-1 i Ligacupen), Wolves (1-2) och Arsenal (0-1). Däremellan besegrade City dock även RB Leipzig hemma i Champions League med 3-1.

Nyckelkuggen Rodri har varit oerhört saknad på mittfältet, när han missat tre matcher på grund av avstängning. Det går inte att underskatta hur viktig spanjoren är för Pep Guardiolas sätt att spela fotboll där han bidrar med balans och stabilitet till hela laget, samtidigt som han är oerhört viktig i speluppbyggnaden och skicklig i att förhindra motståndarens omställningar.
Kevin De Bruyne är fortfarande skadad, men i övrigt ser det ljusare ut på frånvarofronten för Guardiola – som även får tillbaka John Stones, som spelade en timme i Englands 3-1-seger mot Italien i veckan. Att Rodri är tillbaka löser många av mittfältsbekymren för Guardiola – som använde Bernardo Silva i en djupare roll under Rodris frånvaro, men där övriga spelare (Kalvin Phillips) inte tog chansen att bevisa sig värdig en startplats.

Brighton & Hove Albion:

Kryssade mot Liverpool, 2-2, precis innan uppehållet och ställs nu mot ännu en toppklubb i form av Manchester City. Roberto De Zerbis målglada gäng – The Seagulls nio senaste ligamatcher har gått över 2.5-målslinan – återfinns på sjätte plats i Premier League.

Viktige Kaoru Mitoma stannade hemma från landslagsuppdrag med Japan på grund av sjukdom, men väntas vara spelredo här, precis som James Milner, som dragits med lite skavanker. Däremot så är Pervis Estupiñan, Tariq Lamptey och Julio Enciso alltjämt skadade.

Det ska bli väldigt intressant att se en ny kraftmätning mellan Guardiola och De Zerbi. Trots tuff bortamatch på Etihad lär De Zerbi inte tulla på sina ideal, utan vi lär få se ett Brighton som spelar med samma mod, fart och fläkt som vanligt och försöker äga mer boll än motståndarna. I fjol noterades Brighton för 52,2 procent bollinnehav i bortamötet mot City – det är den högsta siffran för ett bortalag på Etihad Stadium på fyra säsonger.

Allt pekar på en underhållande batalj

Jag tror det här kan bli en riktigt underhållande match mellan två skickliga lag. City är ett helt annat lag med Rodri i laget, men tre förluster på de fyra senaste går heller inte att blunda för och även om vi vet vad Guardiolas lag går för tycker jag inte man sett riktigt lika skarpa ut under säsongsinledningen. Brighton visade på nytt att man under De Zerbi kan mäta sig med de bästa och stod för en fin prestation i 2-2-matchen mot Liverpool. The Seagulls kommer blåsa på här också, oavsett motstånd och oavsett att det är en bortamatch på Etihad, så City behöver vara påslagna och även om det tydliga favoritskapet är förståeligt ser jag inte hemmasegern som helt given. Brighton +1.5 kan vara värd att testa till 1,81 hos Expekt .

Längst fram i Brighton får vi högst troligtvis se anfallstalangen Evan Ferguson. Den fysiske, skicklige irländaren är skottglad och har visat sig kunna ställa till det för alla typer av försvar. Evan Ferguson över 0.5 skott på mål till 2,10 kan också vara en trevlig tv-peng.
This is the stats tab
This is the post tip