Manchester City:

För andra gången den här veckan ställs Pep Guardiolas Manchester City mot Graham Potters Chelsea. City gick till slut segrande ur ligamötet på Stamford Bridge i torsdags efter att inhopparen Jack Grealish inspel letade sig fram till Riyad Mahrez och matchens enda mål – ett inspel som Chelsea-målvakten Kepa Arrizabalaga nog borde gjort bättre på.

Trots en tung seger mot en förmodad toppkonkurrent – även om Chelsea genomgår rejäla svårigheter nu – var det ingen särskilt upplyftande prestation, särskilt i den första halvleken då det dröjde tills klockan passerat 33 minuter innan City fick till sitt första avslut på mål, vilket inte hör till vanligheterna. Guardiola hade skakat om lite grann i startelvan efter det oväntade krysset, 1-1, hemma mot Everton förra helgen. Phil Foden och João Cancelo startade återigen, men det var alltså inhopparfirma Grealish/Mahrez som ordnade segern. Guardiola var inte sen att berömma sig själv efteråt och skämtsamt kallade sig själv för ”ett geni” över sina byten och taktiska förändringar. City såg bättre ut efter bytena i halvtid, med Manuel Akanji in tillsammans med Nathan Aké och John Stones och med Rico Lewis som i sin inverterade ytterbacksroll stöttade Rodri centralt i planen.

Över lag var det en ganska jämn match där Citys överlägsna truppbredd hjälpte Guardiolas mannar att säkra tre viktiga poäng i titelracet. Samtidigt som Chelsea bytte in framtidsnamn som Lewis Hall, Omari Hutchinson och Carney Chukwuemeka kunde City ingjuta energi i form av mer etablerade spelare som Grealish, Mahrez och Rico Lewis – som tycks ha blivit en ny Pepfavorit på sistone – och ändå behålla VM-guldvinnaren Julián Álvarez på bänken. Med ett tätt spelschema tror jag just bredden kommer bli vital här, när båda lagen förväntas göra en hel del förändringar, och där är City betydligt starkare än skadedrabbade Chelsea. Spelare som Álvarez och kanske Kalvin Phillips – som också hoppade in - lär få visa vad de går för från start här. Ta en ordentlig titt på startelvorna innan ni lägger era spel här.

Preliminär startelva: Ortega; Cancelo, Akanji, Stones, Lewis; Gündogan, Phillips, De Bruyne; Grealish, Álvarez, Mahrez

Chelsea:

Det är inte lätt att vara i Graham Potters skor för tillfället. Formkurven pekar spikrakt nedåt, Chelsea trillar allt längre ifrån Europaplatserna i ligan och skadorna fortsätter hopas. Potter är i desperat behov av något positivt att greppa tag i, men samtidigt är läget i Premier League mer prekärt och prioriterat för tillfället.

Potter är sedan tidigare utan spelare som Reece James, N’Golo Kanté, Armando Broja och Edouard Mendy. Wesley Fofana uppges gå en kamp mot klockan för att hinna återhämta sig i tid, precis som Ben Chilwell och Ruben Loftus-Cheek, och i torsdags förvärrades läget ytterligare. Mason Mount missade matchen med en smäll och både Raheem Sterling och Christian Pulisic tvingades kliva av skadade och är frågetecken till mötet på Etihad Stadium. Som jag varit inne på besitter inte Chelsea alls samma bredd som City – särskilt inte utifrån rådande skadeläge – och även om spelare som Chukwuemeka, Hutchinson och Hall är talangfulla så drabbar det tveklöst Chelseas slagstyrka om Potter tvingas rotera. Pierre-Emerick Aubameyang har inte alls fått till det i den blå tröjan och anfallaren blev både in- och utbytt mot City senast, när han ersatte skadade Sterling för att sedan i sin tur ersättas av Hutchinson. Han vill nog väldigt gärna visa vad han går för här. Chelseas offensiv imponerar inte för tillfället – 20 mål på 17 ligamatcher - och i nuvarande form har jag svårt att se hur Aubameyang ska vara lösningen på Potters bekymmer. Denis Zakaria startade på nytt tillsammans med Mateo Kovacic på mittfältet och schweizaren fortsätter att visa att han har en viktig roll att spela under Chelseas vitala vår.

Preliminär startelva: Kepa; Cucurella, Koulibaly, Chalobah, Azpilicueta; Jorginho, Zakaria; Chukwuemeka, Havertz, Ziyech; Aubameyang

Speltips:

För det första: invänta startelvorna för att se hur storskaliga förändringar Guardiola och Potter gjort till den här matchen. Chelseas skadeläge och form är dystert och jag tror det här kommer bli en mycket tuff uppgift för Potter och hans mannar, särskilt om han ger sig på att skaka om truppen och göra vissa förändringar. Där är Citys bredd överlägsen. Guardiola kommer vilja kontrollera tillställningen, i vanlig ordning, och jag tror mycket väl det kan bli en ganska liknande matchbild här, med en relativt målsnål match där City till slut bör ha goda möjligheter att säkra avancemang. City att vinna & Under 2.5 mål finns till 4,12 hos Pinnacle .

This is the stats tab
This is the post tip