Wow, vilket möte vi står inför. Fotbollsvärldens blickar riktas mot Etihad Stadium där de senaste årens två dominanter i engelsk fotboll drabbar samman i en seriefinal som mycket väl kan visa sig avgörande i titelkampen. Munvattnande!

Manchester City:

Pep Guardiolas mannar står inför säsongens allra största match. I början av året såg Manchester City ut att springa i väg med Premier League-titeln och hade hela 14 poängs försprång ner till Liverpool innan årsskiftet. City har dock snubblat till vid några tillfällen, bland annat i poängtappen mot Southampton, Tottenham och Crystal Palace.

City tenderar att vara svårslaget hemma på Etihad, där man inte förlorat mot Liverpool sedan 2015. Den här säsongen har City redan besegrat lag som PSG, Atlético Madrid och Chelsea, exempelvis. Hemmaspelet har även bjudit på några negativa knallar, i poängtappet mot Crystal Palace och förlusten mot Tottenham.

City kommer från en lurig match mot ett defensivt och välorganiserat Atlético Madrid, där The Citizens till slut vann med 1-0 efter mål från de stora matchernas man - Kevin De Bruyne. Avgörandet kom bara ögonblick efter att Phil Foden äntrat planen och erbjudit något annat än när City fruktlöst stångat sig blodiga mot Diego Simeones rödvita försvarsmur med sina intelligenta rörelser. Fodens inverkan på matchen i veckan lär göra honom högaktuell för start här.

Kyle Walker var avstängd i Champions League och lär återvända ini startelvan här, troligtvis med konsekvensen att João Cancelo får ta klivet ut på vänsterbacken. City har egentligen bara ett skadebekymmer inför toppmötet – och det är ett stort sådan. Rubén Días är Citys främsta försvarare och kommer förstås saknas i försvarslinjen även om John Stones och Aymeric Laporte absolut utgör ett dugligt substitut. Mittbacksduon kommer bli viktigt för att hantera Liverpools glödheta omställningar.

Preliminär startelva: Ederson; Cancelo, Laporte, Stones, Walker; Gündogan, Rodri, De Bruyne; Grealish, Foden, Mahrez

Liverpool:

Liverpool har varit i exceptionell form under 2022 och nästintill käkat upp 14-poängsavståndet som skilde upp till City i början på året. Liverpool har plockat 31 poäng av 33 möjliga under 2022, med ett 2-2-kryss borta mot Chelsea som enda poängtapp så här långt. Oerhört starka siffror.

Liverpool har vunnit tio raka matcher, och hållit nollan i åtta av dem inför det här mötet. Trots att The Reds de senaste åren haft det tufft i just det här bortamötet – där man alltså inte vunnit på Etihad Stadium sedan 4-1-segern 2015 – så kommer Jürgen Klopps mannar in i titelmatchen i bästa möjliga slag.

Klopp har inte heller några skador som gäckar och tysken meddelade att Fabinho är redo för spel efter att ha skallat ihop med Nicolás Otamendi i 3-1-segern mot Benfica i veckan. Klopp kommer troligtvis inte bjuda på några större överraskningar laguttagningsmässigt – åtminstone inte i de defensiva leden och tysken håller sig så gott som alltid till sitt välsmorda, energiska 4-3-3 – men till skillnad från tidigare säsonger råder en större konkurrenssituation om de offensiva platserna. Konkurrensen från Luiz Díaz och Diogo Jota gör att det plötsligt finns högkvalitativa valmöjligheter, men oavsett vilken trio Klopp satsar på så kommer City – som ändå lär vara det spelförande laget på hemmaplanen - behöva se upp med Liverpools blixtrande kontringar.

Preliminär startelva: Allison; Robertson, Van Dijk, Matip, Alexander-Arnold; Thiago, Fabinho, Keita; Díaz, Mané, Salah

Speltips:

Jag både hoppas och förväntar mig en smällkaramell till toppmöte på Etihad. Inget av de här lagen tullar på identitet och grundinställning oavsett vilket lag de ställs inför och både City och Liverpool kommer äntra planen med ambitionen att anfalla – om än på olika sätt. City har en poäng till godo och skulle hålla Liverpool bakom sig vid utgången av ett kryss, men Guardiola uttryckte tydligt på presskonferensen att det inte ligger i hans DNA att spela för annat än seger:

“We train today to sit back 90 minutes. 0-0. No, never in my life I play to draw, we play to be ourselves”, sa han.

Liverpools defensiv har imponerat sedan årsskiftet, men The Reds har inte hållit nollan i någon av de elva senaste ligamatcherna på Etihad Stadium. Imponerande defensiv till trots så är Liverpool knappast ett defensivt lag och matchbilden kommer vara fullständigt väsensskild mot veckans låsta 1-0-affär mot Atlético. Klopp kommer vilja anfalla. De senaste fem senaste mötena på Etihad Stadium har samtliga gått över 2.5-målslinan och i alla möten förutom ett, Citys 4-0-seger 2020, har båda lagen hittat nätet.

Båda lagen gör mål finns till 1,61 hos Bet 365. Över 2.5-målslinan ligger på 1,72.

TV: 4 miljoner i jackpot när stormatch i PL öppnar Europatipset!





This is the stats tab
This is the post tip