Marseille:

Det blev minst sagt målglatt senast lagen möttes – när det blev 3-3 i Amsterdam, där Marseille låg under med både 0-2 och 2-3 men kom tillbaka och räddade en pinne. Det var i slutet av september – och sedan dess har det hänt grejer i båda lagen. Då hade Marcelino precis lämnat OM efter en minst sagt stökig säsongsinledning. Numera är det Gennaro Gattuso som sitter på Marseille-bänken, men någon stor uppryckning resultatmässigt har det inte medfört. Marseille är tolva i Ligue 1 med blott en seger på de fem senaste.

I Europa League ser möjligheterna dock bättre ut. OM är obesegrat och toppar fina Grupp B framför Brighton. Med fyra poäng ner till trean AEK Aten – som Marseille besegrade i båda mötena – bör fransmännen ha goda möjligheter att säkra åtminstone en playoff-plats som tvåa i gruppen.

Velentin Rongier är knäskadad och Pape Gueye avstängd, men i övrigt har Gattuso alla spelare tillgängliga efter att Azzedine Ounahi återvänt från skada med ett inhopp i helgens 1-1-match mot Strasbourg.

Ajax:

Även i Ajax har det hänt en hel del sedan lagen senast möttes. Maurice Steijn sparkades efter fiaskostarten, med Ajax på nedflyttningsplats, och John van ’t Ship har tagit över som interimtränare säsongen ut. Van ’t Ship har fått lite mer ordning på saker och ting och fört Ajax från nedflyttningsstrid till trygg mittenplacering. Ajax är åtta i Eredivisie och även om avståndet till ledande PSV Eindhoven fortfarande är enormt så har Ajax, efter tre segrar och ett kryss på de fyra senaste, ändå närmat sig lagen som tampas om Europaplatserna. Och det är fortfarande mycket kvar att spela av den här säsongen.

I Europa League ser det dock desto klurigare ut att säkra avancemang. Ajax står på blott två poäng och en seger på Côte d’Azur är ett måste om holländarna ens ska ha chansen att blanda sig i striden. Ajax har haft enorma problem med bortaspelet där man ännu inte vunnit en enda match i vare sig Eredivisie eller Europa League-gruppspelet.

Dessutom har Ajax några skadebekymmer som stör. Branco van den Boomen och Ramko Pasveer är skadade. Dessutom finns frågetecken för Brian Brobbey, Jay Gorter, Sivert Mannsverk och Amourricho van Axel Dongen, även om Josip Sutalo kan återhämta sig nog för att komma till spel efter att ha missat helgens 5-0-seger mot Vitesse.

Inget av lagen imponerar

Jag är inte ett dugg imponerad av något av dessa lag och vad de visat upp under hösten. Ajax är på uppgång, men har stundtals visat upp ett chockerande poröst försvar och ett svagt bortaspel. Senast rekade jag överspelet mellan två lag som läckte in mål – och båda var offensivt viktade. Ajax bjuder fortfarande på mål i båda riktningar, men Marseille har under Gattuso fått till defensiven lite bättre, samtidigt som man haft lite besvär med målskyttet. I fem av de sex senaste matcherna har OM gått under 2.5-målslinan, och man har målskillnaden 1-3 på de fyra senaste matcherna i Ligue 1. Marseille är starka hemma och har lyckats hålla det tajt där, med 7-1 i målskillnad i ligaspelet, där man ännu inte förlorat på Stade Velodrome. Under 3 mål, till 1,86 hos X3000 , skulle kunna vara intressant.
This is the stats tab
This is the post tip