Dags för en rek som ni sällan hade sett mid season. Jag väljer dessutom att gå emot early marknaden här, så häng med på eget bevåg :)

Mazatlan är dem senaste årens strykpåse i Liga MX, med undantag för den senaste säsongen.
De slutar inte ALLTID sist, men det är snarare regel än undantag att man ständigt missar slutspelet.

Upplägget i Mexico är som bekant en annorlunda sådan. 2 "säsonger" per kalenderår så har man ett slutspel. Under tidigare säsonger har man avgjort vilka som blir nedflyttande genom att kolla på samtliga lags snittpoäng under dem 3 senaste åren. Numera och sedan ett par år tillbaka är ligan "stängd", likt MLS. Det innebär att dem tre bottenlagen från den sammanlagda tabellen slipper nedflyttning, men får istället böta olika stora summor beroende på tabellplacering.

Det är pga ovanstående som många bottenlag ofta höjer sig när det börjar bli dags att pay up och det är också den resan Mazatlan gjorde ifjol när de slutade på en för dem imponerande 10e-plats i tabellen. 10e-platsen innebar dessutom chans på playoff men väl där åkte de ut med 1-2 mot Santos Laguna.

Mazatlan slutade efter den gångna säsongen tredjesist i "Table de cocientes", vilket får ses som en big success med tanke på illa de låg till i ett tidigare skede.

Under säsongen visade Mazatlan prov på bättre och bättre försvarsspel, vilket får sägas var deras akilleshäl säsongen innan (3.53 mål/match, 41 insläppta på 17 omgångar!)

Under Aperturan 23/24 stabiliserade den nye spanske tränaren Ismael Recalvo upp defensiven och det blev klart mer smickrande 3.06 mål per match, eller 27 insläppta på 17 omgångar om man så vill.

Trust the project

Det finns ganska många nysatsande lag i Mexico. Eller, många av dessa grundades eller "satsade" inför att ligan skulle stängas. För dem allra flesta har det varit riktigt tufft och det finns lag som misslyckas säsong efter säsong trots att man investerar en hel del i truppen.

Atletico San Luis grundades 2013 och är kanske det laget som jag tycker lyckats allra bäst med sitt projekt. De har en slagkraftig trupp, inte för att utmana än givetvis, och har etablerat sig som ett strax-under-slutspelet-lag. De har allt som oftast sedan uppflyttningen 2019 slutat kring platserna 10-13 (av 18) men stod ifjol för sin starkaste säsong dittills då de slutade sjua och gick hela vägen till semifinal!

Under slutspelet visade San Luis upp en helt annan sida än det de visat under serielunket. Istället för att spela svängiga matcher så spelade de tight tight. Föga förvånande egentligen då motståndet hette först Monterrey och sedan Club America. Noterbart är att 3 av dessa 4 slutspelsmatcher gick under 2.5 mål.

Vidare så har San Luis överpresterat rätt rejält sett till xG och då ingen av deras anfallare tidigare visat sig vara någorlunda consistent, så det ska mycket till IMO att spelare som Vitinho och Bonatini, som inte är dem bästa målskyttarna egentligen, ska prestera på samma nivå. Missförstå inte, Vitinho är en ung och lovande spelare, men han är lite väl ojämn i sin leverans. Med det sagt har han absolut potential!

Ut har en av mina favoritspelare i San Luis gått, Jag pratar om venezuelanen Murillo som gått vidare mot nya utmaningar i Atlas. Murillo är lite av en trollgubbe som framförallt sätter sina spelare i bra lägen. Tillsammans med hans försäljning tappar San Luis också en framspelare, dribbler och ett offensivt hot. Stort minus IMO!

In har Franck Boli kommit, senast i Portland Timbers. Franck Boli har ett erkänt bra målsnitt men det ska sägas att jag inte har någon vidare koll på spelaren. Hur som haver åker han inte med till den här matchen så det är ett på pappret svagare San Luis kontra fjolåret.

Det råder IMO inga tvivel om vilket av dessa lag som är det bättre. San Luis... jag säger det ändå utifall det inte var självklart :) San Luis har dock haft en sen samling pga slutspelet och har fått dryga 1.5 veckas försäsong efter det korta uppehållet.

Mazatlan har inte imponerat under försäsongen och mycket pekar mot målsnålare matcher från deras sida även kommande säsong. San Luis hann bara mäkta med en träningsmatch mot svagt motstånd (ej Liga MX). Visserligen vann de 4-1 men det ska sägas att skillnaden mellan högstaligan och den under är ungefär som resultattavlan säger.

Mazatlan har haft det svårt med målskyttet under försäsongen och då jag förväntar mig att ett icke matchtränat Atletico San Luis fokar på defensiven i premiären så går jag på underspelet.

Under 2.75 mål spelas till 1.92 hos Pinnacle . 1u!

Vamos!
This is the stats tab
This is the post tip