AC Milan:

Viktig match i Serie A:s toppstrid, där det fortsätter att vara rejält tajt i kampen om Europaplatserna bakom överlägsna serieledaren Napoli. Fjärdeplacerade Milan har brutit sin dystra form efter den bedrövliga inledningen på 2023 och har nu vunnit tre raka matcher i alla turneringar, vilket skapat ett trepoängsförsprång ned till söndagens motståndare Atalanta, som just nu är sexa i tabellen.

Mike Maignan och Alessandro Florenzi är tillbaka i kollektiv träning. Enligt Gazzetta dello Sport ser dock Maignans återkomst ut att dröja till nästa helgs Serie A-match mot Fiorentina eller Champions League-matchen mot Tottenham i början på mars så Ciprian Tatarusanu lär fortsätta vakta stolparna i helgens match. Även om den rutinerade rumänen kan vara en rejäl säkerhetsrisk har Milans defensiv sett betydligt bättre ut på sistone, sedan skiftet till 3-4-2-1-formationen. Efter 2-5 mot Sassuolo och 0-1 mot Inter har Milan radat upp tre fina 1-0-segrar i följd – mot Torino, Tottenham och Monza.

Den defensiva insatsen mot Tottenham imponerade framför allt, när man lyckades hålla Harry Kane och Dejan Kulusevski under god kontroll – där framför allt sommarvärvningen från Schalke 04, Malick Thiaw, gjorde ett utmärkt arbete i trebackslinjen. Här ställs dock Piolis nykomponerade försvarsuppställning på nya prov mot ett målglatt Atalanta med en högkapabel offensiv.

I övrigt saknar Milan fortsatt Ismaël Bennacer och Davide Calabria, som dock båda närmar sig återkomst.

Preliminär startelva: Tatarusanu; Tomori, Thiaw, Kalulu; Hernández, Tonali, Krunic, Messias; Díaz, Leão; Giroud

Atalanta:

Atalanta har sladdat lite på sistone och föll överraskande hemma mot Lecce, 1-2, förra helgen. Atalanta dominerade spel- och chansmässigt (20-4 i avslut, 1.55-0.55 i xG), men lyckades inte utnyttja övertaget.

- Vi hade massa chanser och tryckte på, men allt gick fel. Vi tycks alltid släppa in de här tidiga målen och om det fortsätter att hända så är det en uppenbar svaghet hos oss. Lag på den absoluta toppnivån släpper inte in sådana mål regelbundet och vi kan inte alltid mäkta med att komma tillbaka, sa Gian Piero Gasperini upprört efteråt.

Dessförinnan hade Atalanta tagit en fin 2-0-seger borta mot Lazio, vilket följde ytterligare ett bottennapp i förlusten mot bottenlaget Sassuolo, så det har minst sagt varit upp- och ned i Bergamo de senaste veckorna. Kapaciteten finns dock tveklöst där och offensivt är Atalanta svårstoppat när man får till det – med spelare som Ademola Lookman och stjärnskottet Rasmus Höjlund.
Gasperini får tillbaka Scalvini och Marten De Roon, men saknar Merih Demiral utöver Hans Hateboer, Duván Zapata och Mario Pasalic, som är borta sedan tidigare.

Preliminär startelva: Musso; Scalvini, Djimisti, Toloi; Maehle, Koopmeiners, Ruggeri, De Roon, Zappacosta; Höjlund, Lookman

Speltips:

Svårbedömt möte. Milan har ryckt upp sig de senaste veckorna med tre raka 1-0-segrar och defensiven har sett tryggare ut med Piolis nya trebackslinje. Jag tror dock de rödsvarta kommer ställas på rejäla prov här mot ett Atalanta som kan betydligt bättre än man visade mot Lecce senast. Atalanta är bättre hemma än borta, där det bara är överlägsna Napoli som är vassare i Serie A:s bortatabell, och Gasperinis offensiv med Höjlund och Lookman är definitivt kapabel att ställa till besvär för Milan-försvaret. Sedan omstarten efter VM har Atalanta bland annat gjort tre mål borta mot Juventus och två borta mot Lazio. Även om Milan lär försöka upprepa insatserna mot Monza och Tottenham så kan ett tidigt mål öppna upp det här – och Atalantas defensiv är långt ifrån vattentät för tillfället. Över 2.5 mål finns till 1,90 hos bet365 .

This is the stats tab
This is the post tip