Jag älskar att betta på sydamerikansk och mexikansk fotboll. Men fan vad jag hatar uppehållet som pågår under juletider nästan överallt på andra sidan Atlanten,

Väntan är dock över och vi har nu i veckan äntligen Clausura-start i Liga MX :)

Mexikanska säsongen är som bekant annorlunda jämfört med dem flesta andra. Det spelas 2 separata säsonger under ett kalenderår och då det rör sig om playoff för dem bästa lagen så börjar också försäsongen för dem olika lagen på helt skilda datum. Lagen som gick långt i slutspelet påbörjar oftast sina försäsonger tätt inpå ligastart medan lagen som missade kvalet, eller åkte ut tidigt, börjar sina med klart större marginal.

Puebla, som knappast hör till dem bättre lagen i ligan, börjar allt som oftast sin försäsong i tid, något som hjälper föga med tanke på truppens kvalité. Inför årets säsong valde de däremot att sätta igång den 26 december, vilket får ses som sent. Jag säger detta trots att laget tog sig till kvartsfinal ifjol. För kollar vi på exempelvis Chivas, som tog sig lika långt, så påbörjade de sin försäsong drygt en vecka tidigare.

Det finns en del frågetecken hos undertecknad kring Pueblas försäsong då jag faktiskt inte lyckats hitta någon information vad gäller träningsmatcher. Det som går att hitta är att man i decembermånad inte hade hunnit fastställa några motståndare än och den sent inplanerade matchen mot Pachuca verkar inte ha blivit av (jag kan ha fel).

Puebla har legat lågt under transferfönstret men det har trots allt skett två övergångar som är värda att nämna. Ut har lagets skyttekung, Guillermo Martinez, gått medans den rutinerade ytterbacken Fernando Navarro anslutit. Allt som allt ett sämre fönster och jag ställer mig frågande till vem som ska göra mål i svaga Puebla 2024.

2023, ett stort fiasko för Monterrey

Monterrey kom ifjol lika långt som Puebla i slutspelet och till skillnad från dem så måste det ses som ett stort misslyckande. Monterrey har nämligen ett av landets profilstarkaste trupper och investerar stora summor i den år efter år. Sergio Canales ifjol, bara för att ge er lite perspektiv på statusen klubben har.

I och med det tidiga uttåget påbörjade Monterrey sin försäsong redan den 17 december, vilket är avsevärt mycket tidigare än tidigare år och också dåliga nyheter för Puebla.

Monterrey tog sig igenom försäsongen obesegrade där de bl.a. slog Liga MX-lagen Mazatlan och Pachuca (2-1, 1-0). På minuskontot har vi skadan som tidigare nämnda Sergio Canales ådrog sig i den sista träningsmatchen och som troligen kommer att hålla honom borta från omgång 1 och 2.

Kikar vi på Monterreys transferfönster så har det varit ett stillsamt sådant vilket inte är så konstigt då truppen i sig är riktigt stark. 1 in och 1 ut gäller även dem om vi ska se till betydande övergångar, och likt Puebla har även Monterrey sålt sin skyttekung. Funes Mori,lagets mesta målskytt genom tiderna, lämnar klubben efter åtta fina år.

Låter som ett JÄTTEAVBRÄCK va? Inte om ni frågar mig. Funes Mori har spelat hos en ständig titelutmanare och det är faktiskt oftare jag surnar till när jag ser honom spela än tvärtom, för gudarna ska veta att han springer offside oftare än Pippo Inzaghi och bränner periodvis mer än Timo Werner. Monterrey har dessutom bra bredd i truppen och jag tror att Berterame kommer att smälla in fler mål i Funes Moris frånvaro.

Hemmalaget ÄR ett mycket bättre lag än motståndet, har en längre försäsong i benen och har dessutom spelat flera matcher under den perioden. Jag blir oerhört förvånad om Puebla är närmare sitt vanliga matchtempo än vad ett revanschsuget Monterrey är.

Ett taggat Monterrey ska inte ha allt för stora problem med Puebla och jag kliver in lite hårdare på årets första spel.
Monterrey -1 Asian handikapp får sig 1.5u (1.5x flat) till 1.71 hos Unibet .

Äntligen, vamos!
This is the stats tab
This is the post tip