Ständigt storsatsande Monterrey tågar på utan pardon i ligan.
Efter 12 omgångar leder Rayados ligan hela 7 poäng framför tvåan Leon. 10 segrar, 1 oavgjord och 1 förlust har man mäktat med hittills.
De ligger i toppskiktet när det kommer till att skapa chanser och de har släppt in minst mål av samtliga i Liga MX.
Favoriter till att stå som slutsegrare? Så det bara sjunger om det!

Rayados spelar just nu med ett gott självförtroende och kommer till den här matchen i bästa möjliga form.
De har inte bara gått obesegrade i 11 matcher efter förlusten i premiären, de har dessutom gjort det genom att vinna 10 av dessa och samtidigt under den perioden viftat bort dem flesta andra storklubbarna i serien.
Alla frågetecken som fanns kring Monterrey pga överkomlig spelchema inledningsvis har rätats ut efter att de mött 3 topplag, samtliga på bortaplan, på dem 4 senaste matcherna. Det blev 2 vinster (Pachuca + Tigres) och ett kryss (Leon).

Den här matchen är mot passande motstånd och på hemmaplan dessutom.
En seger här sätter dem i förarsätet inför kommande slutspurt innan det mexikanska slutspelet. Serieseger resulterar i enklare slutspelslottning och det är givet att Monterrey har ställt in siktet på det.

Baconpsyken i Tijuana?

Tijuana är i mitt tycke ett helt ok lag.
De spelar rätt så bra fotboll men har under en längre tid lyckats kryssa sig igenom serien.
Matcher de dominerar har de tappat, och i dem svårare matcherna viker laget ner sig, i varje fall resultatmässigt.
Om en får spekulera så skulle jag vilja påstå att det är nog oerhört frustrerande att hålla på Tijuana.

Jag gillar det jag sett av Tijuana under 2023, men de saknar det lilla extra för att utmana lagen i det övre skiktet.
Den senaste tiden har de dessutom börjat brista rejält i defensiven.
8 insläppta på dem 3 senaste (träningsmatch inräknad) är allt annat än bra och spelarnas oförmåga att hålla över 90 minuter gör sig ständigt påmind.

Tijuana är uppe i 4 raka matcher utan seger och jag tycker att dessa prestationer borde ge tränaren Miguel Herrera en del att fundera över.
I 3-3 matchen mot Toluca var man totalt utspelade i första halvlek där man låg under med hela 0-3. Oerhört starkt att hämta upp till 3-3, men målen kom väldigt turligt och mot slutet så missade man sin vana trogen både 1 och 2 bra chanser att avgöra till sin fördel.
Den matchen följdes upp med en träningsmatch mot Club America under landslagsuppehållet.
Träningsmatch, ja visst. Tijuana mönstrade dock många ordinarie medan Club America spelade med mestadels juniorer och bänkspelare som är på väg tillbaka efter skada.
Tijuna styrde som förväntat matchen (ordinarie vs juniorer) men lyckades ändå förlora matchen med 1-2.

På lördag är det alltså dags att möta serieledarna Monterrey och jag har oerhört svårt att se hur det här ska sluta på något annat sätt än med en stabil hemmaseger.
Det Tijuana saknar mentalt har Monterrey i överflöd. De pallar pressen och har spelare som till skillnad från Tijuanas spelare ej behöver 3-4 chanser för att få in bollen.

En annan faktor som behöver vägas in är Tijuanas bortaspel.
Tijuana är en av få klubbar som spelar sina hemmamatcher på konstgräs.
"Konstgräsfaktorn" är inte lika upphypad i Mexico som den är i Sverige, men fakta är att Tijuana inte vunnit en enda bortamatch under 2023.
0-1-4 på fem försök kommer troligtvis att korrigeras till 0-1-5 efter helgens match.