Monza:

Högintressant match i Lombardiet när det är dags för Adriano Galliani-derbyt. Galliani, numera president i AC Monza – klubben han hållit på sedan barnsben och som han övertygat ständige parhästen Silvio Berlusconi att investera i för några år sedan och som sedan dess lyft till en stabil mittenposition i Serie A. Monza har, med Serie A-mått mätt, investerat väldigt mycket pengar men man har också levererat under debutsäsongen i italienska fotbollens finrum. Monza är i finfin form med åtta raka matcher utan förlust i ligaspelet, vilket fört nykomlingen till en tionde plats i tabellen.
Förra helgen besegrade man Bologna med 1-0 – en fin bortaseger.

Firma Galliani/Berlusconi ställs nu inför säsongens viktigaste match för deras del när duons forna klubb AC Milan – där de under så många år skördade framgångar – reser ett par mil norrut för att möta Monza i regionsderbyt. Trots att Monza är nya i Serie A har man stått upp bra mot de klassiska storlagen. Den 29/1 besegrade man Juventus borta, 2-0, efter att tidigare besegrat Den gamla damen även på hemmaplan och sedan omstarten efter VM har Monza även kryssat mot både Fiorentina och Inter. I mötet mot Milan på San Siro blev det dock storförlust, när ett då formstarkt Milan vann klart med 4-1.

Raffaele Palladino har en fullt tillgänglig spelartrupp. Carlos Augusto kan vara tillbaka efter att ha varit frånvarande mot Bologna senast. Luca Caldirola kan möjligtvis ersätta Marlon Santos, men i övrigt lär Palladino inte göra några större förändringar.

Preliminär startelva: Di Gregorio; Izzo, Marí, Marlon; Ciurria, Rovella, Sensi, Donati; Pessina, Petagna, Caprari

Milan:

Det råder lite muntrare tongångar i Milan efter två fina resultat när I Rossoneri besegrade Torino i ligan och Tottenham hemma i Champions League – båda med 1-0. Dessförinnan var Milan ett lag i kris efter en miserabel inledning på 2023 med följande segerlösa resultatrad: Roma (2-2), Torino (0-1), Lecce (2-2), Inter (0-3), Lazio (0-4), Sassuolo (2-5), Inter (0-1). I den sistnämnda matchen genomförde Stefano Pioli stora taktiska förändringar när han övergav sin föredragna 4-3-3 till att spela med en trebackslinje.

Milan stod för en passiv och blek insats i 0-1-förlusten, men har därefter ryckt upp sig och alltså tagit två tunga 1-0-segrar med den nya formationen. Den nya trebackslinjen har skänkt en större defensiv trygghet, gentemot hur försvaret läckt innan. Malick Thiaw, 21-åringen som anlände från Schalke 04 i somras, har dessutom imponerat sedan han fick chansen i startelvan och stod för en strålande insats mot Spurs i tisdags.

Alessandro Florenzi har återvänt till gruppen efter sex månaders skadefrånvaro och kan ta plats på bänken, men det finns alltjämt frågetecken för Ismaël Bennacer och Fikayo Tomori, som precis som Sergiño Dest inte ser ut att komma till spel. Viktige Mike Maignan närmar sig dock comeback, även om matchen mot Monza kommer för tidigt så den befogat ifrågasatte Ciprian Tatarusanu – som stundtals varit rent utsagt usel – fortsätter mellan stolparna.

Preliminär startelva: Tatarusanu; Kalulu, Kjaer, Thiaw; Tonali, Krunic; Hernández, Díaz, Saelemaekers; Giroud, Leão

Speltips:

Jag tycker Milan är svårbedömda för tillfället. Man kommer från två bra resultat och två klart förbättrade prestationer, där framför allt defensiven sett betydligt bättre ut och insatsen mot Spurs – som förvisso saknade hela ordinarie innermittfältet – var ett rejält fall framåt.

Monza har imponerat sedan Palladino tog över på tränarbänken i mitten av september. Bara Napoli, Juventus och Inter har plockat fler poäng än nykomlingen sedan dess och Monza har dessutom varit starka hemma på Brianteo, där man bara förlorat en av de åtta senaste. Milan, som bär favoritskapet med 2,14 på den raka tvåan, har bara vunnit fyra bortamatcher i ligaspelet och jag tror inte de rödsvarta får någon enkel resa i Berlusconi/Galliani-derbyt. Monza +0.5 finns till 1,77 hos Pinnacle .

This is the stats tab
This is the post tip