Vi är framme vid slutspel och semifinal i Nations League där Nederländerna och Kroatien drabbar samman i Rotterdam.

Nederländerna:

Vann Grupp 4 med hela sex poäng ner till grannen Belgien efter att ha gått igenom gruppen med Belgien, Polen och Wales obesegrat med fem segrar och ett kryss – hemma mot Polen. Därefter har Nederländerna dessutom hunnit med att ta sig till kvartsfinal i VM, såväl som att byta förbundskapten.

Louis van Gaal tackade för sig efter VM och när EM-kvalet inleddes i mars var det forne storspelaren Ronald Koeman som tagit plats på tränarbänken. Inledningen var inte särskilt imponerande, när man fick storstryk mot VM-finalisterna Frankrike, 0-4. Koeman fick dock smaka på seger strax därefter i en dominant insats när de orangeklädda besegrade Gibraltar med 3-0. Koeman har gjort lite förändringar och frångått den mer 3-4-1-2-struktur som Van Gaal förordade till att spela med fyrbackslinje och tre centrala mittfältare.

Inför semin mot Kroatien har Koeman lite skadebekymmer och kommer sakna åtminstone två nyckelpjäser. Både Matthijs de Ligt och Memphis Depay missar matchen. Utan De Ligt lär Jurriën Timber eller Sven Botman ackompanjera Virgil van Dijk i mittlåset, med Nathan Aké och Denzel Dumfries i ytterbacksrollerna. Feyenoords Justin Bijlow kommer vakta kassen, avslöjade Koeman på presskonferensen inför. På mittfältet är Frenkie de Jong tillbaka, efter att ha missat förra landslagssamlingen, och Barcelonastjärnan är given på mitten. Frågan är dock vilka två spelare han får sällskap av – där har Koeman lite alternativ i namn som Marten de Roon, Joey Veerman, Mats Wieffer, Georginio Wijnaldum och Teun Koopmeiners. Utan Depay ser Cody Gakpo ut att få axla den centrala anfallsrollen, troligtvis flankerad av unge, spännande Xavi Simons och Donyell Malen, som avslutat säsongen starkt i Dortmund.

Kroatien:

Toppade tuffa Grupp 1 i Nations League före Danmark och Feyenoord där Kroatiens enda förlust chockartat nog kom hemma mot Österrike, där Ralf Rangnicks lag vann med hela 0-3. Zlatko Dalics mannar hämtade sig dock från den tunga starten och tog dubbla segrar mot Danmark, samt ett kryss och en seger – på bortaplan – mot Frankrike. De schackrutiga hade därefter ett bra VM i Qatar där Kroatien slutade med en bronsmedalj runt halsen efter att ha åkt ut i semifinal mot blivande mästarna Argentina, innan man därefter besegrade skrällgänget Marocko i match om tredjepris.

Även Kroatien dras med lite skadebekymmer på viktiga pjäser. RB Leipzigs eftertraktade försvarsbjässe Josko Gvardiol – som fick sitt internationella genombrott med fina prestationer i Qatar – är skadad och missar, vilket är ett rejält avbräck. Detsamma gäller för Marko Livaja, som skadat sig på träning inför semifinalen. Det lär innebära att Andrej Kramaric får axla den centrala anfallsrollen, troligen flankerad av Mario Pasalic och rekordjagande veteranen Ivan Perisic – som vid nätkänning kliver förbi Mario Mandzukic och ensam blir Kroatiens näst främsta målskytt efter anfallslegendaren Davor Suker.

Kroatiens mittfält håller som alltid vansinnigt hög klass med namn som Luka Modric, Mateo Kovacic och Marcelo Brozovic och Dalic lär, precis som i VM, försöka kontrollera matchen så gott som möjligt med en solid defensiv – även om avsaknaden av Gvardiol är tung.

Kroatien inledde i mars EM-kvalet med ett kryss mot Wales, 1-1, och en 2-0-seger borta mot Turkiet.

Öppet möte – hemmapubliken i Nederländernas favör

Väldigt svårbedömt möte mellan två lag som båda saknar viktiga spelare. Nederländernas defensiv klarar sig utan De Ligt, men att Memphis inte hunnit tillbaka är desto mer kännbart. Likaså för Kroatien, där Gvardiol var viktig i VM. Jag tror det kan bli en ganska låst match, som inte nödvändigtvis kommer bjuda på någon översvallande underhållning, där Kroatien vill kontrollera tillställningen med sitt passningstrygga mittfält. Nederländerna är starka på hemmaplan och att spela den här semifinalen på De Kuip ger en fördel, men jag tycker ändå det rätt stora favoritskapet – 2.06 på ettan – skaver lite. Nederländerna har också skador och jag är långt ifrån övertygad om att Koeman – som jag inte håller allt för högt, om jag ska vara helt ärlig – hunnit få allt på plats efter en svajig första landslagssamling med storförlust mot Frankrike och planenlig seger mot Gibraltar. Jag tror det kan bli en tajt och jämn match, men raka ettan är ett avslag för mig. Kroatien spelade ändå VM-semifinal för ett halvår sedan. Kroatien +0.5 kan vara ett alternativ till 1,82 hos Expekt .
This is the stats tab
This is the post tip