Newcastle:

Det lyser rött i Newastles resultatkolumn de senaste veckorna när matcherna duggat tätt – med både Premier League och cupspel i England och uttåg ur Champions League – där Newcastle bara vunnit en av de sex senaste matcherna samtidigt som skadorna hopat sig. Dagen före julafton åkte The Magpies på en tung förlust mot Luton, 0-1.

Nederlaget kom dock på bortaplan, där Newcastle är betydligt svagare än hemma på St. James’ Park. Newcastle har bara vunnit en Premier League-match på bortaplan, men hemma är man desto starkare med åtta segrar och en förlust så här långt. Det är dock ett Newcastle som haft några tuffa veckor med oerhört hårt matchande för en redan skadedrabbad trupp. Jamaal Lascelles klev av mot Luton senast och är ett osäkert kort här. Fabian Schär hoppade in senast och lär kastas in i startelvan. Där lär även Alexander Isak utmana om en plats efter att även han hoppat in på Kenilworth Road.

På frånvarolistan finner vi annars Nick Pope, Matt Targett, Javier Manquillo, Joe Willock, Elliot Anderson, Jacob Murphy, Harvey Barnes och viktige Joelinton – som missade matchen mot Luton – testas sent för att se om brassen kommer till spel på
annandagen.

Nottingham Forest:

Möjligheterna till en ”New Manager-bounce” grusades tidigt i Nottingham Forests hemmamöte mot Bournemouth när Willy Boly fick syna det röda kortet redan efter 23 minuter, vilket tvingade Nuno Espirito Santo – som ersatt sparkade fanfavoriten Steve Cooper – att lägga an en väldigt defensiv strategi och försöka hänga i för glatta livet för att få med sig en poäng. Forest tog ledningen, genom Anthony Elanga, och kvitterade till 2-2 med kvarten kvar – men fick ändå gå lottlösa från Nunos debut när Dominic Solankes hattrickmål till 3-2 i den 94:e minuten säkrade alla tre pinnar till The Cherries.

Nu väntar en ny tuff uppgift mot hemmastarka Newcastle. Forest rosade inte marknaden på bortaplan i fjol, och än så länge har det inte bjudits på något större trendbrott 2023/24. Forest är PL:s tredje sämsta bortalag med resultatraden 1-2-6. Forest återfinns på 17:e plats, två poäng ovanför nedflyttningsstrecket.

Willy Boly är avstängd här och viktige anfallskuggen Taiwo Awoniyi är skadad sedan tidigare och borta ytterligare ett par månader. Ibrahim Sangaré, prestigevärvningen från i somras som ännu inte fått det att lyfta på de brittiska öarna, och Serge Aurier är osäkra och löper en kamp mot klockan för att eventuellt bli spelredo.

Låst match mellan slitet Newcastle och förlustskräckslaget Forest?

Jag tror det här kan bli en lite låst match där vi får se ett defensivt och omställningsinriktat bortalag, som gräver djupt för att få resa hem från Tyneside med poäng i bagaget. Newcastle har en solid defensiv och med tanke på hur hårt The Magpies matchats de senaste veckorna, och hur skadeläget och resultaten varit för Eddie Howe på sistone, kan det mycket väl vara ett lite tröttkört Newcastle som kliver ut framför hemmapubliken på Boxing Day. Mindre fart och fläkt och lite mer låst matchbild, måhända, där Newcastle för spelet och Forest försöka ställa om? Under 2.5 mål till 2,07 hos Coolbet .
This is the stats tab
This is the post tip