Nigeria:

Har haft en stökig uppladdning inför mästerskapet med konflikter mellan spelarna och förbundet angående spelarbonusar. Fotbollsmässigt har det dessutom inte heller gått smärtfritt och de niofaldiga afrikanska mästarinnorna när Super Falcons efter tre raka guld fick se Sydafrika lägga vantarna på titeln 2022, samtidigt som Nigeria fick nöja sig med en fjärdeplats efter att ha förlorat bronsmatchen mot Zambia med 1-0.

Det är svårt att veta exakt hur status för Nigeria, rankat 40 i världen, är inför det här mästerskapet med tanke på oroligheterna utanför planen och även om det är en tuff grupp att krångla sig vidare från så besitter Nigeria ändå en hel del kvalitet – framför allt i form av Barcelona-stjärnan Asisat Oshoala, vars snabbhet och oförutsägbarhet kan ställa till det för alla motståndare.

Kanada:

Regerande Olympiska mästarinnorna Kanada kliver in i VM med förhoppningar om att skörda nya mästerskapsframgångar. Precis som Nigeria har även Kanada fått dras med stökigheter utanför planen, när uppladdningen inför mästerskapet kantats om konflikter mellan spelare och förbund gällande villkor och kollektivavtal.

Bev Priestman förfogar över ett lag fyllt av rutin och erfarenhet – främst symboliserat av 40-åriga Christine Sinclair som fortfarande spelar en viktig roll i laget – och även om man drabbats av några skador inför VM finns en stadig grund att bygga på med ett tryggt mittbackspar i Vanessa Gilles och Kadeisha Buchanan framför Kailen Sheridan. Det finns ett litet frågetecken för Jessie Fleming, men Chelsea-mittfältaren ser ut att kunna komma till start efter att ha tränat för fullt under onsdagen.

Kanada mötte Nigeria två gånger under fjolåret, den första slutade med seger 2-0 och den andra med ett kryss, 2-2.

Kanada favorit – men Nigeria ska inte underskattas

Kanada är klar favorit här och regerande OS-mästarna räknar med att säkra avancemang från gruppspelet, och då kommer det behövas en seger här. Nigeria har inte presterat lika imponerande på sistone och jag tror man får kämpa rejält för att få med sig något från den här matchen, där man kommer behöva förlita sig på att Oshoala blixtrar till. Kanada är ett starkt kollektiv, men har inte öst in mål på sistone, och jag tror det här kan bli en lite mer målfattig och nervig premiärmatch än vad marknaden räknar med. Nigeria har bara släppt in fem mål i deras tio senaste tävlingsmatcher. Under 3 mål till 1,90 hos Expekt kan vara intressant.
This is the stats tab
This is the post tip