Nya Zeeland:

Jag trodde på förhand att värdnationen Nya Zeeland skulle ha ett riktigt floppmästerskap på hemmaplan med uttåg redan i gruppspelet. Men efter att på 16:e försöket inkasserat landets första seger i VM-sammanhang i en riktig skrällpremiär mot Norge, 1-0, ser det i stället plötsligt väldigt ljust ut för att avancemang för Nya Zeelands del.

Norge var förbluffande bleka i premiären och stod för en hopplöst svag insats, men det tar ändå ingenting från Nya Zeeland som förtjänar all heder för sin insats och förtjänade segern. Forna Vittsjö- och Djurgårdenspelaren Hannah Wilkinson gjorde matchens enda mål och Nya Zeeland var tunga, tuffa och lyckades utmärkt med matchplanen att kapa försörjningslinjen till den norska anfallstrion.

Filippinerna:

VM-debutanterna Filippinerna är gruppens på pappret svagaste lag och insatsen i premiären gjorde ingenting för att förändra den bilden. Schweiz vann tryggt och bekvämt med 2-0 i en match man kontrollerade helt och fullt med 74 procent bollinnehav och där Filippinerna inte tilläts ett enda avslut på mål.

Dessa två lag möttes så sent som i september i fjol, då vann Nya Zeeland knappt med 2-1.

Nya Zeeland kan säkra avancemang

Om resultatet i andra gruppspelsmatchen, mellan Norge och Schweiz, går Nya Zeelands väg kan värdnationen sensationellt säkra avancemang redan här nu. Nya Zeeland bär ett solklart favoritskap i den här matchen efter knallsegern mot Norge senast, men vi bör ha med oss att Norge-segern ändå kom lite ”out of the blue” sett till hur Nya Zeeland presterat inför mästerskapet, där man haft det tufft även mot de mindre fotbollsnationerna. Jag tror mycket väl att värdnationen, som är ett starkare lag än Filippinerna, kan ta en seger här men har samtidigt svårt att se att Nya Zeeland är kapabelt till ett böljande sjöslag till målfest, även om man manas framåt av hemmapubliken. Under 2,5 mål finns till 1,74 hos Pinnacle. Nya Zeeland att vinna och hålla nollan till 1,93 kan också vara intressant.
This is the stats tab
This is the post tip