Speltips i en match mellan två storklubbar i Superettan mått mätt - dår jag tror mer på Örebro SK än detta Helsingborgs IF som inte tycks hitta rätt trots tränarbytet.

SUPERETTAN
14. Örebro 8 2 3 3 7:9 9
15. Helsingborg 8 1 1 6 4:9 4

ÖSK hemma
4 1 2 1 3:2 5

Formen
F, V, V, O, F

Senaste match
Landskrona - Örebro 3-2

Eskelinen - Hultqvist, Moro, Andresson - Björnqvist, Walker, Seger, Dahl - Bark, Milleskog, Larsson

HIF borta
4 0 1 3 2:5 1

Formen
F, V, F, O, F

Senaste match
Helsingborg - Utsikten 0-1

Joelsson - Rejnhold Olsen, Widell, Hellman, Bengtsson - Acquah, Hellborg, Holst, Ring - Muhsin, Al Hamawi

HIF på svag grund

Ett möte mellan två klubbar som båda hade förväntat sig vara med i toppstriden så här långt in på säsongen. I stället är det ett bottenmöte där gästernas tabelläge är extra allvarligt. ÖSK kan med tre poäng på söndagen lyfta upp från nio till tolv poäng och upp från plats 14 till nio. HIF har brutalt dåliga fyra poäng på åtta matcher (4-9 i målskillnad) och kommer oavsett resultat att fortsatt ligga näst sist. Att det är en oerhört viktig match för (framförallt) HIF är tydligt, men frågan är om spelarna och deras självbild förstår vad som krävs?

Jag var en av många som blev förblindad av Helsingborgs IF:s trupp och höga målsättning. Klubben har alla förutsättningar när det kommer till publik och även ekonomi att gå för det i år men allt har gått åt pipan. Inte ens sedan tränarbytet ser det speciellt bra ut. Visst, man slog Gais hemma (enda segern) i Stuart Baxters första match vid rodret. Men därefter? Bleka på bleka insatser. En fullt rättvis 2-1-torsk borta mot Landskrona i ett hett derby, ett 1-1 borta mot GIF Sundsvall som får gå under lite av en stöld samt en fullt rättvis förlust hemma mot Utsikten senast.

På söndagen är dessutom både rutinerade Fredrik Holst och irrationelle Benjamin Acquah avstängda vilket försämrar lagets chanser i mina ögon. ÖSK har inte heller rosat marknaden, men där tycker jag mig se en mer positiv trend. Man lyckades vinna två matcher i rad mot AFC Eskilstuna och Skövde. Fick därefter 0-0 mot Örgryte och sedan torsk med 3-2 borta mot ett spetsigt Landskrona. Målskyttet har som synes kommit igång efter en rejäl torka. Mittbacken Moro är avstängd här och det är ett stort avbräck, men jag tror att ÖSK:s hemmafördel, rörlighet i anfallsspelet och djupledsspel kommer passa ett HIF med dåligt självförtroende illa. HIF är riktigt svaga i uppspelsfasen av spelet och åker på farliga kontringar i varje match och det tror jag att ÖSK kommer att utnyttja. HIF:s backlinje är dessutom väldigt skakig.

Jag spelar hemmaseger och en förvärrad kris för HIF som följd.

SPELTIPS
Jag spelar ÖSK till 1.77 hos Expekt (2/5 units)

Vad tror ni?

@lellesandahl på twitter
This is the stats tab
This is the post tip