Chilenska Primerans tionde omgång inleds med ett hyperintressant möte mellan två lag som realistisk sätt ska ha goda chanser till Sydamerika-spel den kommande säsongen. Det rör sig om direkta konkurrenter och ett bra resultat här kan bli mycket värdefullt när säsongen skall summeras.

Palestino är en chilensk klubb med en intressant historia.
De grundades 1920 av en grupp palestinska invandrare och är idag en viktig del av den palestinska communityn i Chile. Palestino har under modern tid etablerat sig i den högsta divisionen och även om titlarna är lätträknade, något som förvisso gäller dem flesta klubbarna utanför "the big three", har de fostrat duktiga spelare och får anses vara ett av dem mer välskötta klubbarna (sportsligt) i ligan.

Årets upplaga av Palestino är en mycket intressant sådan.
De har byggt på det här projektet under ett antal år nu och har slutat topp 5 vid 3 av dem 4 senaste säsongerna.
Offensivt finns det gott om fire power i form av Barticcioto, Maxi Salas, Julian Benitez och Misael Davila, bara för att nämna några.

Palestino innehar just nu fjärdeplatsen i tabellen och det är fullt rimligt att ställa in siktet på topp 3, vilket skulle innebära Copa Libertadores. Framförallt om big spenders som Colo Colo och Universidad Catolica fortsätter att underprestera.

Cobresal, ett riktigt hemmalag!

Cobresal har även de investerat en del i truppen.
Trion Watermann, Lezcano och Munder på topp håller allra högsta klass och det är därför också inte överraskande att Cobresal gjort nästflest mål i chilenska Primeran.
Laget från den chilenska öknen har även de häng på topplatserna med 14 inspelade poäng, endast 1p bakom fredagens motståndare.

Men, lagets styrka är också dess akilleshäl.
Precis som jag här ovan antytt spelar Cobresal sina hemmamatcher uppe i norra Chile, i höjd med Atacamaöknen.
Där kör de oftast slut på motståndarna genom ett snabbt och rakt spel under mycket tuffa klimatiska förhållanden.
Och just ja, de spelar dessutom på över 2600 meters höjd. HÖJDFAKTORN!

Såhär långt är de det bästa hemmalaget i ligan (4-1-0) men är samtidigt ett av 5 lag som inte vunnit på bortaplan än. Faktum är att de är sämst i det avseendet med en ynka inspelad poäng.

Palestino och Cobresal möttes nyligen på neutral plan i kvalet till Copa Sudamericana.
Väl där drog Palestino det längsta strået och nu när de väl får spela på hemmagräs förväntar jag mig samma utgång. Gaston Lezcano har dessutom varit skadad i dryg en månad. Knapphändig information kring hans skada, men jag skulle bli förvånad om han spelar.

Även om jag inte är den som lägger störst tyngd på historik, framförallt inte i ligor där lag ofta blir sönderköpta från säsong till säsong, så är det ändå värt att nämna att Cobresal förlorat 16 av dem 17 senaste matcherna på Palestinos hemmaplan.

Palestino -0.5 spelas till 1.98 hos bet365. 1 unit (flat) som vanligt.

Vamos!
This is the stats tab
This is the post tip