Portugal är planenligt på väg att dansa sig till EM i svaga Grupp J. Fem matcher, fem segrar och 15-0 i målskillnad är facit så här långt för förbundskapten Roberto Martínez.

Slovakien bjöd på hårt motstånd senast och det blev bara 1-0 i bortamatchen i Bratislava efter att Manchester Uniteds Bruno Fernandes gjort matchens enda mål. Martínez skiftade till en fyrbackslinje och en mer 4-3-3-liknande formation än tidigare, när Portugal ofta spelat med tre centrala försvarare, där Rubén Días och Benfica-talangen António Silva utgjorde mittbackspar, flankerade av João Cancelo och Diogo Dalot. På mittfältet agerade João Palhinha ankare, tillsammans med Bruno Fernandes och Vitinha och i anfallstrion fann vi Rafael Leão, Cristiano Ronaldo och Bernardo Silva. Mot Luxemburg tvingas dock Martínez till åtminstone en förändring, då Cristiano Ronaldo är avstängd. Det finns dock en uppsjö av alternativ till veteranen, med Goncalo Ramos, João Félix, Diogo Jota, Pedro Neto som kan kastas in och jag tycker det ska bli spännande att se ”nya” Portugal utan Ronaldo, och om en annan spelare kan medföra en ny dimension. Det blir också intressant att se om Portugal håller fast vid fyrbackslinjen eller återigen övergår till en treback.

När Portugal mötte Luxemburg senast, i slutet av mars, tog man en övertygande 6-0-seger som tydligt speglade styrkeförhållandena mellan lagen. Därefter är det dock anmärkningsvärt vilket imponerande kvalspel lilla Luxemburg stått för och man är smått sensationellt trea i gruppen med hela tio inspelade poäng.

Faktum är att Luxemburgs enda förlust – och sex av nationens sju insläppta mål – kom mot just Portugal. I fredags besegrade Luxemburg Island med 3-1 och därutöver har man slagit även Bosnien och Hercegovina, 2-0, och Luxemburg, 2-0, samt kryssat mot Slovakien, 0-0, på bortaplan.

Luxemburg imponerar – men Portugal för bra

Luxemburg har gjort ett oerhört imponerande kvalspel, men det säger kanske något om gruppens styrka – och fotbollsnationer som Bosnien och Islands svårigheter – att Luxemburg faktiskt plockat tio poäng i den här gruppen, och ändå åkt på en 6-0-förlust mot gruppens överlägset bästa lag, Portugal. Det lär inte bli lättare borta på portugisisk mark där Roberto Martínez mannar är solklara favoriter och ska vinna komfortabelt med ett par bollars marginal, likt i bortamötet i Luxemburg. Portugal -3.0 finns till 1,93 hos Pinnacle .
This is the stats tab
This is the post tip