Efter en trög start på U21-EM för både Portugal och Nederländerna så får gruppspelets andra match direkt ökad betydelse – och det är redan lite kniven mot strupen-läge för regerande mästarna Portugal.

Portugal:

Regerande mästarna kunde knappast fått en sämre start på sitt försök till titelförsvar när man åkte på en chockförlust mot värdnationen Georgien. Portugal dominerade spelbilden och hade rejält tryck mot Georgiens mål – 70 procent bollinnehav och 17 avslut mot mål – utan att få hål på Luka Kutaladze. Georgien kunde sedan straffa rejält svagt försvarsspel från Portugals sida med två mål innan halvtidsvilan. Först vann Giorgi Gagua duellen med Tomás Araújo, som han kunde hålla undan och dundra in i nät med ett fint avslut, och på tilläggstid kunde Georgien öka på till 2-0 när Saba Sozonov lämnades helt solo vid den bortre stolpen på en hörna. Två exempel på horribelt försvarsspel, rent utsagt.

Förbundskapten Rui Jorge visade sitt missnöje och gjorde två förändringar direkt i halvtidspausen – där Francisco Conceição och Henrique Araújo kom in när Portugal övergick till att spela 4-3-3 – i första blev Vitinha gång på gång isolerad som ensam portugis i straffområdet när Pedro Neto drog sig ut mot vänsterkanten. Andra halvleken blev bättre, men Portugal hade ändå svårt att skapa klara målchanser mot ett samlat georgiskt försvar. Conceição hade en boll i överliggaren, men mycket närmare kom inte Portugal – och lättare blev det inte av att Tomás Araújo, som var olycklig på första målet, blev utvisad med kvarten kvar. Han är därmed avstängd i nyckelmatchen mot Nederländerna och det ska bli intressant att se om Rui Jorge gör några ytterligare förändringar efter den svaga prestationen i öppningsmatchen. Klart är att Portugal har uppförsbacke och att man nu är i desperat behov av poäng under två kluriga avslutande matcher mot Nederländerna och Belgien. Portugal kommer behöva satsa framåt för att inkassera tre poäng.

Nederländerna:

Inte heller de orangeklädda holländarna fick någon rasande optimistisk start på EM-slutspelet. Nederländerna inledde med ett kryss mot Belgien och även om Nederländerna inledde bra och skapade en del målmöjligheter i den första halvleken så mattades Erwin van de Loois lag allt mer ju längre matchen led, och till slut kändes det närmare en belgisk seger än en nederländsk. Duktige Bart Verbruggen fick stå för flera högkvalificerade räddningar för att freda det nederländska målet.

Van de Looi startade med ett på förhand slagkraftigt lag, särskilt på mittfältet och framåt med Quinten Timber, Ryan Gravenberch och Kenneth Taylor. Taylor hade Nederländernas kanske bästa möjlighet i första halvlek, men plockades av tidigt precis som Timber som mattades rejält i den andra halvleken när Nederländerna inte orkade hålla uppe vare sig positioner eller höga presspelet. Gravenberch lämnade också en hel del i övrigt att önska, precis som Crysencio Summerville och Bryan Brobbey i fronttrion.

Båda måste gå för seger

Det här blir en minst sagt betydelsefull match när båda lagen behöver gå för tre poäng efter den svaga mästerskapsinledningen. Särskilt Portugal är piskat att vinna, vilket jag tror kan bädda för en underhållande matchbild. Nederländerna vill också äga boll, med sitt spelskickliga mittfält, och bygga sina anfall i lite makligare takt. Men båda lagen har spelare som besitter speed – Neto, Summerville – och fysik – Brobbey – som kan ställa till rejäla besvär för motståndarförsvaret om matchbilden pendlar lite mellan två lag som tampas om att äga initiativet. Båda lagen drog blankt i sina respektive öppningsmatcher – det tror jag inte de gör här. Över 2.5 mål finns till 1,98 hos Expekt .