Knapp fördel Borussia Dortmund efter 1-0-segern på hemmaplan – men det är vidöppet inför Champions League-semifinalreturen på Parc des Princes.

Paris Saint-Germain:

PSG har varit spelledigt och kunnat ladda för fullt inför semifinalreturen på hemmaplan, där Luis Enriques lag behöver vända på ett underläge, 0-1, efter bortamötet. PSG gjorde långt ifrån någon dålig prestation på Westfalenstadion och fransmännen skapade en hel del chanser (jämnt xG med Dortmund) och hade dessutom ett flertal bollar i målramen. Så Luis Enrique och hans mannar lär vara hoppfulla om att kunna vända på steken hemma på Parc des Princes.

Det här blir det fjärde mötet dessa två lag emellan den här säsongen, eftersom de möttes även i gruppspelet. Då vann PSG med klara 2-0 på hemmaplan och var det betydligt, betydligt vassare laget. Jag gillar den här PSG-upplagan betydligt bättre än tidigare stjärnsprakande Galactique-versioner. Luis Enrique har försökt bygga ett mer balanserat lag, som inte enbart hänger på individuell briljans från Kylian Mbappé, Neymar, Lionel Messi etc. Mbappé är dock förstås alltjämt kvar, och han lär vilja avsluta sitt PSG-kapitel med den så efterlängtade Champions League-pokalen – som det ju inte är någon hemlighet att Qatar-projektet strävat efter sedan dag ett.

Olycklige Lucas Hernández gick sönder senast och är out här och en lång tid framöver, dessvärre. Sedan tidigare saknas även Presnel Kimpembe, Layyin Kurzawa och Sergio Rico. Unge Lucas Beraldo väntas kliva in bredvid Marquinhos i mittförsvaret och det återstår att se om Luis Enrique överväger andra förändringar gentemot första mötet. Offensivt finns spelare som Randal Kolo Muani och Goncalo Ramos att tillgå, om Mbappé flyttas ut till vänster.

Borussia Dortmund:

Jag har inte varit särskilt imponerad av vad jag sett från Borussia Dortmund under Edin Terzics ledning 2023/24, men jag tycker Die Schwarzgelben stod för en väldigt, väldigt fin insats i det första mötet. Bland det bättre jag sett från Dortmund den här säsongen. Granitblocksanfallaren Niklas Füllkrug gjorde målet, men det var framför allt Jadon Sancho som stal showen och var fenomenal och inblandad i det mesta för Dortmund i offensiv väg. Även veteranen Mats Hummels stod för en väldigt fin insats i andra änden av planen – och kommer behöva göra detsamma i returen i Paris.

Dortmund spelade i lördags, men Terzic valde att rotera sin trupp i stor skala. Ändå tog Dortmund en övertygande 5-1-seger mot Augsburg där unge Youssoufa Moukoko gjorde en dubbelsalva och veteranen Marco Reus, som aviserat att årets säsong blir hans sista i den gulsvarta tröjan, var prominent och stod för ett mål och två assist.

Karim Adeyemi – som precis som Sancho var riktigt pigg i första mötet – ådrog sig en smäll mot Augsburg, men det låter hoppfullt att den vindsnabbe yttern ska komma till spel här. Ramy Bensebaini, Julien Duranville och Sébastien Haller återfinns också på skadelistan.

Dubbelmötet långt ifrån över

Jag tror det här dubbelmötet är långt ifrån över och att PSG har goda möjligheter att vända på det här på hemmaplan. Dortmund var bättre än jag förväntat mig i första mötet, ändå skapade PSG en hel del målchanser – inklusive ett gäng i ramen och noterades för likvärdigt xG som Dortmund – utan att få utdelning. Hemma på Parc des Princes är PSG-självförtroendet stort och jag Dortmund får slita ont i den franska huvudstaden om man ska säkra den där finalplatsen. Jag tycker PSG är ett i grunden både spetsigare och mer solitt fotbollslag, vilket man också visade i 2-0-segern mot Dortmund i gruppspelet i höstas, där segersiffrorna var i underkant. PSG -1 finns till 1,74 hos Betinia . -1.5-lina kan också vara intressant.
This is the stats tab
This is the post tip