PSV Eindhoven:

Nederländska dominanterna PSV Eindhoven ger sig ut på Champions League-äventyr när Borussia Dortmund gästar Philips Stadion. PSV har som bekant en alldeles briljant säsong under Peter Bosz ledning och toppar Eredivisie med hela tio poängs försprång ned till tvåan, regerande mästarna Feyenoord. PSV har inte förlorat en enda match i ligaspelet, där man står noterat för 20 segrar och två kryss samt mäktiga 70-10 i målkolumnerna. Enda nederlagen under 2023/24 har kommit på bortaplan mot Arsenal, samt borta mot Feyenoord i inhemska cupen för ett par veckor sedan, i övrigt går PSV som tåget.

Som alla Peter Bosz lag är det full fart som gäller. PSV är ett oerhört anfallsinriktat lag som producerar mängder med mål – Luuk de Jong är målbäst, och får gott understöd av skickliga spelare som Joey Veerman, Malik Tillman, Hirving Lozano och yrvädret Johan Bakayoko – och i spelet utan boll är man oerhört aggressiva och kliver högt i pressen.

Bosz lag har fått vila sedan i fredags. Skadeläget ser bra ut, även om duktige Noa Lang är skadad. Talangfulle Armel Bella-Kotchap, som jag verkligen gillade vad jag såg från i Premier League i fjol, har också dragits med skadebekymmer de senaste månaderna och lär inte spela någon stor roll här.

Borussia Dortmund:

Fortsätter att vara upp och ned. Efter att först ha studsat tillbaka från Heidenheim-besvikelsen – när det bara blev 0-0 efter en i övrigt positiv inledning på 2024 – så följde Dortmund upp det med en övertygande 3-0-seger mot Freiburg för två veckor sedan… Bara för att återigen stå för en blek insats senast, när man släppte till en hel del målchanser och nog ska vara nöjda med en pinne och 1-1 borta mot Wolfsburg.

Dortmund stod annars för en rejäl bedrift genom att krångla sig ur dödens grupp i Champions League-gruppspelet mot PSG, Newcastle och AC Milan. Även om jag inte är särskilt imponerad av Dortmund spelmässigt den här säsongen – vilket också återspeglas i att Die Schwarzgelben återfinns först på fjärde plats i Bundesliga, 17 poäng bakom Bayer Leverkusen och fem pinnar bakom Stuttgart – så är det ändå oerhört starkt att lyckas vinna en så tuff grupp.

Skadeläget har lättat något på sistone, där Edin Terzic fått tillbaka några offensiva alternativ i viktige Julian Brandt, Marco Reus och lånåtervändande Jadon Sancho. Emre Can är också tillbaka på mittfältet och Chelsea-lånet Ian Maatsen har inlett piggt i vänsterbackspositionen. Ändå saknas Sébastien Haller och högst troligt även Donyell Malen och Karim Adeyemi. Felix Nmecha är skadad sedan tidigare och Ramy Bensebaini tveksam på grund av sjukdom.

Full fart med Bosz inblandad?

Det finns alltid en risk att det blir lite mer låst i det första mötet i ett Champions League-dubbelmöte, men jag har ändå svårt att se Peter Bosz frångå sina ideal och stå för någon annan stil än den fart-och-fläkt-naiva fotboll hans lag alltid spelar – och då bör det öppna för en svängig match. Båda lagen har mål i sig, jag litar inte på Dortmunds defensiv och tyskarna har samtidigt tillräcklig kvalitet att hota PSV-försvaret även på bortaplan, där de är så oerhört starka. Över 2.75 mål finns till 1,82 hos Betinia .
This is the stats tab
This is the post tip