Regerande cupmästarna RB Leipzig tar sig an Eintracht Frankfurt i finalen på Olympiastadion i Berlin. Vi kikar på speltips inför finalen i DFB-Pokal.

RB Leipzig:

Har haft en upp-och-ned-säsong där man inledde bedrövligt under Domenico Tedesco, men sedan växt sig allt starkare sedan Marco Rose ersatte på tränarbänken. RB Leipzig avslutade säsongen riktigt starkt med fem raka segrar, vilket gjorde att man klättrade till en tredjeplats i Bundesliga och säkrade Champions League-spel även till kommande säsong.

Leipzig tog sig till finalen i Berlin genom att slå ut Borussia Dortmund i kvartsfinal, 2-0, och genom att köra över Freiburg med hela 5-1 – trots att Leipzig fick Josko Gvardiol utvisad efter en knapp timme. Viktige Gvardiol är avstängd här, vilket är ett avbräck, även om Lukas Klostermann är en duglig ersättare bredvid Willi Orbán. Marco Rose saknar även André Silva, som ådrog sig en skada i veckan, och ordinarie målvakten Peter Gulasci som är långtidsskadad.

Leipzig rundade av säsongen med en 4-2-seger mot Schalke 04 och i näst sista omgången tog man en tung bortaskalp när Bayern München besegrades med 3-1. Viktige Christopher Nkunku har kommit tillbaka från skada och visat gryende form under senvåren och fransmannen – som gör sin sista match i Leipzigtröjan innan sommarflytten till Chelsea – har gjort tre mål på de två senaste matcherna.

Eintracht Frankfurt:

Frankfurt har, likt Leipzig, varit lite upp och ned under säsongen. Två segrar på de tre avslutande matcherna gjorde att Eintracht Frankfurt till slut landade på en sjundeplats i Bundesliga, , vilket får ses som något av en besvikelse och det råder lite osäkerhet i Oliver Glasners lag, med flera nyckelkuggar som ryktas på väg bort. Japanske Daichi Kamada uppges vara klar för att ansluta till AC Milan på fri transfer och succénafallaren Randal Kolo Muani, som gjort 23 mål och 15 assist i alla turneringar, omgärdas också av flyttrykten.

Glasners gäng har varit i oerhört svag form under våren, och hade som mest tio raka matcher utan seger, men lyckades ändå återfinna formen något under de avslutande matcherna. Bortaformen är dock oroväckande där Frankfurt endast vunnit en av de 13 senaste bortamatcherna – i cupsemifinalen mot Stuttgart, där man tog en 3-2-seger.

Lagen vann varsitt möte i Bundesliga. Frankfurt vann hemmamötet i september med klara 4-0 men föll borta med 2-1 i februari.

Formen talar för Leipzig

Jag håller Leipzig som det bättre laget för tillfället. Truppen är starkare, formen bättre och stjärnan Nkunku har kommit tillbaka från skada och funnit formen de senaste veckorna. Frankfurt tar absoluta majoriteten av sina segrar på hemmaplan och formen utanför Deutsche Dansk Park har varit oroväckande under den senare delen av våren med bara en seger på de 13 senaste bortamatcherna.

Raka ettan finns till 1,73, vilket känns något lågt. Leipzig lämnar sällan matcher mållösa och har offensiv kvalitet i pjäser som Kolo Muani, Mario Götze, Kamada etc. RB Leipzig har fem raka segrar, varav man släppt in mål och gått över 2.5-målslinan i fyra av dessa matcher. Över 2.75 mål finns till 1,86. Leipzig att vinna & över 2.5 mål finns till 2,54.
This is the stats tab
This is the post tip