RB Leipzig:

Munvattnande match i Bundesligas toppstrid. Jag gick bet när jag trodde vi skulle få se ett sjöslag mellan RB Leipzig och Eintracht Frankfurt i Bundesligas omstart förra helgen. Så blev det inte alls. Gästande Frankfurt tog ledningen tidigt genom Ansgar Knauff och därefter följde nästintill 90 minuter av Leipzig-stångande för att finna vägar igenom Frankfurtsförsvaret – vilket man inte lyckades med och sedermera föll med 1-0 på hemmaplan. En tung förlust för Marco Roses gäng och en oerhört frustrerande match.

Förlusten var Leipzigs första på hemmaplan i ligaspelet den här säsongen och Roses lag lär vara revanschsuget mot serieledarna Bayer Leverkusen under söndagsaftonen. Viktige Dani Olmo gjorde comeback när han hoppade in senast och kan nog vara aktuell för startelvan här. I övrigt ser frånvaroläget bra ut för RB Leipzig. Willi Orbán närmar sig återkomst, men är inte redo för spel här, och Amadou Haidara är iväg på Afrikanska mästerskapen, i övrigt ska alla spelare finnas att tillgå.

Bayer Leverkusen:

Inledde 2024 likt man avslutade 2023 – som segrare. Bayer Leverkusen besegrade Augsburg borta med 1-0, men det satt rejält långt inne för Xabi Alonsos gäng. Leverkusen dominerade matchen och skapade mängder av chanser, men såg ändå inte ut att få någon utdelning – förrän Exequiel Palacios klev fram och gjorde matchens enda mål i den 94:e minuten. Tre nya poäng in på kontot och fortsatt serieledning, med fyra poängs marginal ner till Bayern München som har en match till godo på Die Werkself, men Leverkusen behöver upp ett par snäpp här.

Alonso har ett par viktiga kuggar som missar den här matchen och skulle man lyckas resa hem från Leipzig med tre nya poäng vore det ett rejält styrkebesked. Succéanfallaren Victor Boniface är skadad, precis som Arthur, och trion Edmond Tapsoba, Odilon Kossounou och Amine Adli spelar Afrikanska mästerskapen. Patrick Schick är, om han finner form, en fin ersättare i anfallsrollen – med understöd av Jonas Hofmann och Florian Wirtz och även om Odilon och Tapsoba saknas i defensiven kommer Alonso kunna mönstra en stark startelva.

Svårbedömt toppmöte

Jag tycker det här mötet är svårbedömt. Inget av lagen övertygade förra helgen, även om Leverkusen fann en väg till seger till slut, och det blev två stängda och frustrerade matcher för båda lagen. Jag tror det här har kapacitet att bli mer öppet. Båda lagen vill vara framåtlutade – särskilt Bayer Leverkusen, som vill dominera bollinnehavet och storma framåt med sina poängglada wingbacks Álex Grimaldo och Jeremie Frimpong, och med några defensiva avbräck och större yta att attackera på bör RB Leipzig – som har offensiv kvalitet med Olmo, Xavi Simons och Loïs Openda – få mer utdelning än under den frustrerande insatsen mot Frankfurt. Oddsen är jämna, med hemmalaget som knapp favorit, och jag är inte sugen på att ta ställning här. Däremot tror jag det kan bli en del mål – likt säsongens tidigare möte lagen emellan, där Leverkusen vann med 3-2. Båda lagen gör mål och Över 2.5 mål finns till 1,85 hos Pinnacle .
This is the stats tab
This is the post tip