Finaldags i Copa del Rey och för en gångs skull kommer inget av de vanliga namnen äntra La Cartuja-stadion i Sevilla när två titeltörstande lag gör upp om pokalen.

Real Betis:

Det råder minst sagt finalfeber i den grönvita delen av fotbollstokiga Sevilla. Real Betis är inte någon titel- eller framgångsvan klubb och flera gånger under 2000-talet har Los Verdiblancos tvingats ner och vända i Segunda Divisíon. Betis har inte vunnit ligan sedan irländaren Patrick O’Connell ledde klubben till dess enda ligatitel för 86 år sedan och det har passerat 17 år sedan man senast var i cupfinal. Då vann Real Betis, i förlängning mot Osasuna på Vicente Calderón, med en 23-årig Joaquín i startelvan.

Joaquín fyller 41 i sommar, men han är fortfarande en vital del av Real Betis trupp. Speltiden har förvisso minskat betänkligt under året, men mycket av förhandssnacket i såväl andalusisk som internationell press har handlat om den älskvärde, skojfriske veteranens möjliga avskedsföreställning.

Joaquín får nog dock finna sig i att inleda matchen på bänken. Nabil Fekir, Sergio Canales och Juanmi ser ut att vara självklara i startelvan, samtidigt som Willian José och Borja Iglesias gör upp om anfallspositionen.

Manuel Pellegrini har gjort ett strålande jobb i Sevilla, där chilenaren utvecklat Real Betis till ett av Spaniens mest sevärda och underhållande lag, med en friflödande possessionfotboll och flera spelare som håller hög klass. Real Betis kommer bäras fram av hemmapubliken i Sevilla, även om matchen spelas på La Cartuja snarare än hemmaarenan Benito Villamarín, och de framgångstörstande Betis-fansen kommer bjuda på en rejäl folkfest.

Betis föll i veckans La Liga-match, 0-1 mot Elche, där man dock var det klart bättre laget. Paul Akoukou blev utvisad då och missar därmed finalen, med William Carvalho som trolig ersättare. I övrigt saknas Victor Camarasa och Martín Montoya, men Pellegrini kommer kunna ställa ett starkt lag på benen.

Preliminär startelva: Silva; Moreno, Bartra, Pezzella, Bellerín; Rodriguez, Carvalho; Juanmi, Fekir, Canales; Iglesias

Valencia:

Los Ché har inte behövt vänta lika länge på titeln som lördagens motståndare och vann Copa del Rey så sent som 2019, under klubbens centenario, hundraårsjubileum, som bjöd på rejäl folkfest runt Avenida de Suecia där klassiska Mestalla är beläget. Det mesta har dock förändrats sedan Marcelinos imponerande lag bärgade titeln för tre år sedan.

Endast fyra spelare från den startelvan är kvar i truppen, som inte alls håller samma klass som för tre år sedan, och lagets stil har drastiskt förändrats sedan José Bordalás tog över inför säsongen. Bordalás har gett Valencia en tydlig identitet med en aggressiv och omställningsinriktad fotboll som belackarna gladeligen betecknar som destruktiv, men framgångarna har varit blandade. Valencia återfinns i mitten av tabellen på en tionde plats, – att jämföra med femteplacerade Real Betis som fortfarande utmanar om Champions League – och förhoppningarna om Europaspel kommande säsong är redan borta. Således är allt fokus på att kröna säsongen med en cuptitel.

Pepe Bordalás har inte lyckats få ordning på defensiven och Valencia har läckt in femte flest mål i La Liga, men Bordalás visade tydligt i sin startelva i förlusten i regionsderbyt mot Villarreal i tisdags var fokus ligger den här veckan.
Hans Valencia kommer komma fullt förberedda, redo att göra vad som helst för att bärga titeln.

Goncalo Guedes ser ut att vara tillbaka, men det finns frågetecken för Maxi Gómez, Toni Lato och Gabriel Paulista. Dimitri Foulquier är tillbaka efter avstängning mot Villarreal.

Preliminär startelva: Cillessen; Gayá, Guillamon, Diakhaby, Correia; Gil, Soler, Racic, Moriba, Foulquier; Guedes

Speltips:

Jag är inte imponerad av vad jag sett från Valencia den här säsongen och hade högre förväntningar på vad Bordalás skulle kunna uträtta i den Peter Lim-misskötta storklubben på östkusten. Läckande defensiv och en ofta svårälskad fotboll, trots en trupp med flera intressanta spelare. Jag håller Real Betis som det klart bättre laget. Los Verdiblancos har gjort en utmärkt säsong under Pellegrini och fortsätter att utmana om Europaplatserna i La Liga. Real Betis är också rejält segerhungrigt och det har laddats upp i veckor i Sevilla för att försöka bärga den första titeln på 17 år – dessutom på hemmamark, om än inte på hemmaplan.

Senast lagen möttes i slutet av oktober vann Real Betis med klara 4-1. Resultatraden de fem senaste mötena lagen emellan lyder 3-1-1 från Betis synvinkel. Valencia har inte vunnit någon av de fyra senaste i ligaspelet, med förluster mot Villarreal och Osasuna samt kryss mot Rayo Vallecano och Cádiz.

Jag tror de grönvita får fira på lördag. Raka ettan finns till 2,15 och Real Betis att lyfta pokalen finns till 1,57 hos Nordicbet.
This is the stats tab
This is the post tip