Med La Liga så gott som avgjort är det måhända mindre på spel än vanligt i söndagens El Clásico, men rivalmötet mellan Real Madrid och Barcelona känns ändå högintressant efter Barças imponerande uppryckning under Xavis ledning.

Real Madrid:

Real Madrid har mer eller mindre avgjort titelstriden i La Liga sedan länge. Los Blancos har tio poäng ner till tvåan Sevilla – och 15 ner till Barcelona – med tio omgångar kvar att spela och stämningen i Madridlägret är förstås strålande efter comebacken i Champions League där man slog ut PSG efter ett otroligt 17-minutershattrick från Karim Benzema. Real visade även att man bibehåller fokus trots avancemanget och körde i måndags över Mallorca med 3–0.

Real har trivts utmärkt i El Clásico på sistone och med Supercopa-segern i januari har Los Blancos nu vunnit de fem senaste mötena mot Barcelona. Det ska ändå bli intressant att se hur Carlo Ancelotti tar sig an den här matchen när det inte finns någon kniv mot Reals strupe. En match mot Barcelona är dock alltid en match mot Barcelona och jag tvivlar inte på att Ancelotti kommer gå för det – särskilt med tanke på att ett landslagsuppehåll följer.

Ancelottis ambition med den här matchen kommer måhända speglas i användandet av just Benzema, som är ett sällsynt orosmoln på Real-himlen. Benzema klev av med en vadskada kort efter han gjort sitt andra mål mot Mallorca och har i skrivande stund ännu inte återvänt till full träning. Fransmannen spenderade torsdagens träningspass i gymmet och det återstår att se om Benzema är redo för spel på söndag. Kommer han inte till spel är det förstås något som kraftigt försvagar Real och Benzemas betydelse för Ancelottis lag går inte att överdriva.

Förutom Benzema kommer Ferland Mendy missa matchen. Även Rodrygo ådrog sig en skada mot Mallorca, men är redo för spel.

Preliminär startelva: Courtois; Nacho, Alaba, Militão, Carvajal; Kroos, Casemiro, Modric; Vinicius, Benzema, Asensio

Barcelona:

Barcelona har gjort en remarkabel uppryckning sedan Xavi tog över efter Ronald Koeman. Den forne mittfältseleganten har förstås hjälpts av att Mateu Alemany lyckades trolla fram ett flertal tillskott på transfermarknaden, men de senaste veckorna har det varit tydligt vilka framsteg Barça gjort på sistone.

Xavi har ägnat stor tid på träningsplanen på att förbättra spelarnas fysik och stämningen i truppen, vilket verkligen märks när till och med semistrulpellar som Pierre-Emerick Aubameyang och Ousmané Dembélé tycks trivas. Han har också föga förvånande kraftigt förändrat Barcelonas spelstil, jämfört med under Koeman, och Barça påminner nu betydligt mer om den identitet laget så länge stod för under Xavis spelardagar under Pep Guardiola.

Nyförvärven har direkt gjort avtryck, där både Aubameyang och Ferran Torres återfunnit målformen. Med spelare som Memphis, Gavi och Adama Traoré på bänken finns det gott om alternativ från bänken. Dembélé har överraskande funnit formen och fått speltid efter att Xavi tagit fransmannens parti i kontraktstvisten med klubben, och tränaren har belönats med flera bra prestationer. Med Dembélé i ett bredare utgångsläge har Dani Alves, som snart fyller 39, återuppfunnit sig själv i en lite annorlunda roll som inverterad ytterback som agerar mer i inre korridor, vilket lämnar kanten åt fransmannen.

Barcelona kommer från en fin vändning borta mot Galatasaray, där mål av supertalangen Pedri och Aubameyang förde Barça till kvartsfinal. Formen på sistone har varit riktigt bra och om La Liga-tabellen börjat räknas från 2022 hade Barcelona varit i topp. Barça har vunnit sju av de åtta senaste och har alltjämt mycket att spela för för att säkra en Champions League-plats.

Sergio Roberto, Samuel Umtiti och Ansu Fati missar matchen. Gérard Piqué har också haft bekymmer med en skada,
men ser ut att vara redo för spel.

Preliminär startelva: Ter Stegen; Alba, García, Piqué, Alves; Pedri, Busquets, De Jong; Ferran, Aubameyang, Dembélé

Speltips:

Real Madrid har dominerat det här rivalmötet på sistone med fem raka segrar och för mig ska den här matchen bli intressant främst för att se hur mycket Xavi egentligen lyckats täta till gapet till Real. Barça gjorde en bra prestation i Supercopa España-mötet i januari och har fortsatt framstegen sedan dess.

Om Benzema kommer till spel (invänta startelvor) så håller jag ändå Real Madrid som favorit, särskilt med tanke på att
Barcelona så sent som i torsdags spelade en tuff Europa League-match i Turkiet samtidigt som Real inte spelat sedan i måndags. 2.15 är inget tokigt odds på hemmasegern när Real varit så tydligt det bättre laget under det senaste året.

Tips: Real Madrid till 2,15 hos bet365 .

TV: Jackpot på Europatipset - formstarke Melker går för 13 rätt igen!




This is the stats tab
This is the post tip