Efter en viktig bortaseger i den första kvartsfinalen i Amsterdam med 2 - 1, i förra veckan, har AS Roma allting i sina egna händer när de tar emot Ajax i returmatchen på Stadio Olimpico i Europa League. Det är en biljett till semifinalen som står på spel. Roma visade klass i det första mötet, där de bröt Ajax många fina sviter, inklusive tio obesegrade matcher i denna turneringen. Marknaden har Ajax som småfavoriter till seger. Själv är jag övertygad om att Roma vinner igen - med en livlina vid oavgjort.

Roma imponerade på Johan Cruijff Arena, där de hämtade upp ett 0 - 1 underläge, efter att Davy Klaassen hade gett Ajax ledningen strax innan halvtid. I den andra halvleken tog Roma för sig där Lorenzo Pellegrini och Roger Ibañez nätade. Trots ett högt bollinnehav för Ajax var Roma spelarna lugna och stabila, även vid underläget då Ajax hade ett flertal chanser att utöka ledningen. I returen måste Ajax gå för en seger och det är något som ett kontringsstarkt Roma-lag bör dra nytta av igen.

Roma kommer till returmötet efter en stark seger mot Bologna i Serie A, så formen är mycket bra, speciellt på hemmaplan där de har 11 segrar, 3 kryss och endast 2 förluster, som har kommit mot AC Milan och Napoli. Den holländska ligan håller inte alls samma standard, där Ajax leder med 11 poäng före PSV. Jag tar ingenting ifrån Ajax, som alltid har ett ugnt och talangfyllt lag, men att ses som favoriter mot ett av Europas starkaste hemmalag, som redan har slagit dem, har jag svårt att hålla med om.

Sedan årsskiftet har Ajax storspelat, både i Eredivisie (ligan) och Europa League, där de har vunnit samtliga fyra möte mot Lille och Young Boys i slutspelet, innan det blev torsk mot Roma. I ligaspelet har de 23 segrar på 28 matcher, där de bara har tappat poäng mot PSV, i sina senaste 13 ligamatcher. Så det har varit ett lyckosamt år i Holland och Europa, men det går inte att sticka under stolen med att motståndet inte alltid har varit av hög klass. I returmötet i Rom ställs Ajax återigen verkligen på prov.

Båda Roma och Ajax har drabbats av skador och avstängningar inför returen. I Roma är försvararen Leonardo Spinazzola skadad medan försvararen Bruno Peres är avstängd och Chris Smalling samt Stephan El Shaarawy tveksamma till start, på grund av skadebekymmer. Dock är Bryan Cristante tillbaka efter avstängning, samt försvaren Rick Karsdorp och kreatören på mittfältet Henrikh Mkhitaryan tillbaka från skador och med i startelvan. I Ajax är försvararen Daley Blind och den unga anfallaren Brian Brobbey skadade. Anfallaren Sebastien Haller (8 mål och 5 assister på 13 ligamatcher) får inte spela i Europa League, på grund av ett slarvligt administrativt fel, samt att högerbacken Devyne Rensch är avstängd.

Då Roma är fortsatt urstarka på hemmaplan är det en stor fördel till dem i returen, eftersom de är så pass svårslagna på Olimpico, där de oftast vinner. Därmed lägger jag ett spel på en Roma seger på asiatisk handikapp 0, med en försäkring på pengarna tillbaka vid oavgjort i matchen. Det blir alltså en förlust vid en Ajax bortaseger och vinst vid en rak Roma seger i matchen.

Speltips Roma - Ajax:
1 asian 0 (samma som Roma draw no bet) - odds 2.10 hos Unibet , 888sport & LeoVegas .

---
Bekräftad startelva - Roma:
Pau López, Gianluca Mancini, Bryan Cristante, Roger Ibañez, Rick Karsdorp, Amadou Diawara, Jordan Veretout, Riccardo Calafiori, Lorenzo Pellegrini, Henrikh Mkhitaryan & Edin Džeko.

Bekräftad startelva - Ajax:
Maarten Stekelenburg, Sean Klaiber, Jurrien Timber, Lisandro Martinez, Nicolás Tagliafico, Edson Álvarez, Davy Klaassen, Ryan Gravenberch, Antony, Dušan Tadić & David Neres.
---

This is the stats tab
This is the post tip