Det vankas en stekhett Europa League-semifinal i Rom mellan två lag i medvind under våren.

Roma:

Jag trodde att ett hårt matchat Roma, med några avbräck, skulle få en tuff match nere i Neapel i helgen – men Daniele De Rossis gäng kom tillbaka och knep en viktig poäng via ett sent kvitteringsmål från Tammy Abraham, som nyligen återvänt från skada. Så Roma fortsätter att gå starkt under De Rossis ledning med medvind i kampen om en Champions League-plats och starka resultat i Europa League, där man slagit ut Brighton och Milan på vägen mot semin.

Tränarbytet från Mourinho till DDR har gett bättre effekt än vad någon kunnat tro och hoppas på, men nu får I Giallorossi verkligen något att bita i när man ställs mot hela Europas mest formstarka lag i Bayer Leverkusen.

Romelu Lukaku och Chris Smalling löper en kamp mot klockan för att vara tillgängliga för spel här, och duon har tränat individuellt inför torsdagens batalj, när övriga spelare i truppen fick ledigt efter Napolimatchen. Enligt rapporterna från Italien tycks Lukaku ligga något närmare att bli spelredo än Smalling. I helgen gjorde Even N’Dicka comeback efter sin otäcka kollaps och kan ta plats bredvid Gianluca Mancini i mittlåset där även Dean Huijsen och Diego Llorente, som är tillbaka efter att ha varit avstängd senast, är alternativ. Även Leandro Paredes är tillbaka efter att ha varit avstängd senast. Zeki Celik är dock avstängd i första mötet här.

Bayer Leverkusen:

Obesegrade Bayer Leverkusen vägrar verkligen förlora den här säsongen. Med 0-2-underläge mot högmotiverade och högtflygande Stuttgart hade de flesta lag – som dessutom säkrat Bundesligatiteln och inte är piskat att vinna annat än för att hålla den obesegrade sviten vid liv – kapitulerat. Inte Xabi Alonsos Bayer Leverkusen. Amine Adli reducerade med halvtimmen kvar och i den sjätte (!) övertidsminuten slog Leverkusen – sin vana trogen – till och satte ett poängvinnande 2-2-mål. Otroligt.

Nu riktas dock fullt fokus mot en trippel där Europa League och DFB-Pokal, där Die Werkself är finalklart, återstår för en fullbordad säsong.

Jonathan Tah klev av i halvtid senast och ser i skrivande stund ut att vara ett osäkert kort inför den första semifinalen. Även Adam Hlozek är stämplad som osäker, och Borja Iglesias missar på grund av skada.

Två lag i medvind

Jag tror den här matchen har alla förutsättningar för att bli riktigt underhållande. Leverkusen har varit ostoppbara den här säsongen och kliver in som klar och tydlig favorit i dubbelmötet, men Daniele De Rossis Roma har visat att man har kvalitet nog för att ställa till besvär för alla lag. Alonsos lag kommer inte tulla på sin identitet utan kommer spela på exakt samma sätt på Stadio Olimpico – med en tydligt framåtlutad stil där man på ett metodiskt sätt vet exakt hur man ska skapa målchanser – framåt finns kvalitet i Florian Wirtz, Victor Boniface, Jonas Hofmann med flera, och på kanterna stormar Jérémie Frimpong och Álex Grimaldo fram – samtidigt som Leverkusen också släpper till en hel del chanser. Båda lagen har gjort mål i Leverkusens tre senaste matcher och Roma har definitivt kvalitet nog för att ställa till bekymmer framför hemmasupportrarna. Båda lagen gör mål finns till 1,84 hos Pinnacle .
This is the stats tab
This is the post tip