Läromästare ställs mot adept när José Mourinhos Roma ställs mot hans forne spelare Xabi Alonso och dennes Bayer Leverkusen. Båda lagen har tappat kontakt med absoluta toppskikten i sina respektive ligor och ser därmed Europa League som största möjlighet att säkra Champions League-spel till nästa säsong.

Roma:

Skador har gäckat Roma rejält de senaste veckorna, och även medfört en nedåtpekande formkurva. Roma har inte vunnit någon av de fyra senaste matcherna – förluster mot Atalanta och Inter samt kryss mot Milan och Monza – men skadeläget börjar se lite ljusare ut. Mourinho tog inga risker i förlusten hemma mot Inter i helgen, 0-2, där Chris Smalling, Diego Llorente, Georginio Wijnaldum och Paulo Dybala alla var med i truppen – men inledde på bänken. Endast den sistnämnde, som inte spelat mycket de senaste veckorna, hoppade in. Om nyckelspelare som, framför allt, Smalling och Dybala är redo för spel kommer Mourinho spela dem här, men jag tycker verkligen det är värt att kika på startelvorna innan spel här. Om Mourinho jobbat ”smokescreens” och återigen tvingas klara sig utan några nyckelspelare eller mönstra ett liknande lag som mot Inter ökar Bayer Leverkusens möjligheter att få med sig något från den eviga staden väsentligt.

Marash Kumbulla genomgick operation i veckan och väntas inte återvända förrän till 2024. Sedan tidigare saknas Rick Karsdorp. Andrea Belotti startade mot Inter, men Tammy Abraham lär ha goda möjligheter att återvända till startelvan här.

Bayer Leverkusen:

Har inte heller haft en perfekt uppladdning inför den här Europa League-semifinalen och föll senast mot Köln på hemmaplan, en förlust som högst troligt grusat Leverkusens förhoppningar om att via ligaspelet säkra Champions League-spel. Leverkusen har trots det gjort en enorm uppryckning under våren och stadigt förbättrats sedan Xabi Alonso tog plats på tränarbänken.

Leverkusen har gått från nästjumbo till topplag och Europa League-semifinalist under Alonsos ledning och inför förlusten mot Köln hade Leverkusen genomgått 14 raka matcher utan förlust – en rad som inkluderar segrar mot lag som Bayern München och RB Leipzig. Leverkusen har en intressant offensiv som kretsar kring juvelen Florian Wirtz och vindsnabbe Moussa Diaby och om Roma ger Leverkusen ytor att ställa om på – vilket Mourinho säkerligen vill försöka undvika genom att överlämna initiativet till gästerna – så kan man såra Roma rejält.

Skadebesvär och svag form för Roma

Man ska aldrig räkna bort José Mourinho i utslagssammanhang och portugisen vet bättre än någon annan hur man hanterar ett dubbelmöte i Europa. Roma är en logisk favorit här, men den nedåtpekade formkurvan och skadesituationen gör att jag håller mig borta från ettan här. Om det dessutom visar sig att Roma kommer till start utan några kuggar tycker jag Leverkusen +0.5 är intressant. Mourinho brukar försöka stänga ner matcher så gott det går och inte bjuda motståndarna på någonting gratis, men Roma har inte hållit nollan i någon av de fem senaste matcherna och Leverkusen har en kapabel offensiv. Över 2 mål finns till 1,65 hos Pinnacle .
This is the stats tab
This is the post tip