Roma:

José Mourinho och hans Roma hade ingen vidare afton i Rotterdam under torsdagen. Förlusten, 0-1, är förstås ingen katastrof och Roma har alla möjligheter att vända på mötet i returen hemma på Stadio Olimpico nästa vecka, men I Giallorossi drabbades dessutom av några illavarslande skador. Både Paulo Dybala och Tammy Abraham tvingades kliva av, vilket knappast är vad en Roma-offensiv som det redan fanns frågetecken för, behövde. Båda är ytterst osäkra kort till helgens match mot Udinese och om det finns minsta tveksamhet lär duon vilas för att i så fall kunna medverka i returen mot
Feyenoord. Därutöver saknas redan Ola Solbakken. Dessutom återfinns Rick Karsdorp och Ebrima Darboe på skadelistan.

Insatsen mot Feyenoord i övrigt var annars inte något att hänga i julgranen. Feyenoord var det bättre laget och styrde matchbilden utan att för den skull skapa mängder med målchanser mot en solid Roma-defensiv. Romas hot kom främst från omställningar, när man tog sig in bakom Orkun Kökcü och Mats Wieffer och kunde attackera rättvända mot backlinjen, samt från fasta situationer, där man ändå vållade holländarna en del bekymmer. Lagkaptenen Lorenzo Pellegrini, som haft problem att upprepa fjolårets form, brände en straff strax före halvtidsvilan och plockades av redan i pausen av Mourinho.

Trots att returen mot Feyenoord väntar runt hörnet har inte Roma råd att slappna av allt för mycket i ligaspelet. Roma är trea i Serie A, men det är tajt om Champions League-platserna och varje tappad poäng kan visa sig oerhört kostsam.

Udinese:

Slog till med en riktig knall i höstmötet när man körde över Roma och vann med 4-0 och manager Andrea Sottil skulle förstås tycka det var trevligt med en liknande utgång även i söndagens match i Rom, även om Roma lär bjuda på betydligt tuffare motstånd denna gång.

Udinese återfinns mitt i Serie A-tabellen, på en tionde plats, och befinner sig på behörigt avstånd från såväl nedflyttningsstrid som Europa. Formen på sistone har varit lite upp och ned, där seger mot Milan och kryss mot Atalanta blandats med en tydlig förlust mot Bologna. Udinese har vunnit blott tre matcher under 2023 och senast kryssade man, 2-2, hemma mot Monza efter en sen kvittering från straffpunkten från Beto.

Sottil har inga nya skadebekymmer. Sedan tidigare saknas Gerard Deulofeu och Enzo Ebosse

Romas offensiv skadedrabbad

Lurig utmaning för Roma, som utifrån ligapositionen fortsatt är pressat att se till att poängen ramlar in i stadig takt, samtidigt som man måste hålla ena ögat på nästa veckas Europa League-retur mot Feyenoord. Skadorna gäckar en Roma-offensiv som inte riktigt tagit fart – 39 mål på 29 ligamatcher är klart minst av topplagen – samtidigt som defensiven är trygg. Kan mycket väl bli ytterligare en målsnål match på Stadio Olimpico. Under 2.5 mål finns till 1,64 hos Lucky Sports .
This is the stats tab
This is the post tip