Serielunket i Liga MX är över för den här gången och vi har 6 lag som blivit direktkvalificerade till slutspelet.
Följande lag går in i kvartsfinalerna (i inbördes ordning):
Club America
Monterrey
Tigres
Unam Pumas
Chivas Guadalajara
Puebla

Ytterligare 4 lag gör upp om dem två sista slutspelsplatserna och det är alltså dessa möten som avgörs inatt:
Santos Laguna (9a) - Mazatlan (10a)
Atletico San Luis (7a) - Leon (8a)

Jag är personligen inget fan av slutspelet då det innebär att ett lag som slutat 10a (av 18) kan bli mästare om de lyckas överprestera när det väl gäller. Att vara bäst över tid bör premieras och det är jag nog inte ensam om att tycka.

Vila västern

Nattens sena match har alla förutsättningar till att bli en mycket underhållande sådan.

Santos Laguna har jag nämnt ett par gånger här tidigare, främst då det rör sig om ett lag som spelar en riktig torpedfotboll. Det tillsammans med det faktum att de under stora delar av säsongen fått använda sig av sin reservmålvakt, som kanske är svajjigast av alla målvakter som startat en match i Liga MX, har resulterat i målkavalkad efter målkavalkad till den graden att Lajud slutligen bänkad av tredjemålvakten,

Idag är ordinarie målvakten Acevedo tillbaka, men Santos Laguna fortsätter likväl att läcka bakåt. Sedan hans återkomst efter skadan har Santos släppt in 12 mål på 6 matcher. Eller en hållen nolla på 6 försök om man vill se det på med den vinkeln istället.

På plussidan är mittbacken Doria tillbaka. En ledare, men också en spelare som spelar ett riskfyllt försvarsspel där tajmingen är viktigt. En matchovan Doria kan däremot stundtals vara en säkerhetsrisk, mindre bra.

Motståndet står Mazatlan för. Mazatlan var urusla under första halvan av 2023 och har harvat i botten av den sammanlagda tabellen (som räknar ut lagens poängsnitt dem tre senaste kalenderåren) men har efter en stark avslutning klättrat upp en aning och dessutom lyckats kvala in till Reclasificacion. Bottenplaceringarna i den sammanlagda tabellen innebar tidigare nedflyttning. Numera är Liga MX en stängd liga och bottenplaceringar innebär istället stora "straffavgifter" till förbundet.

Ungefär i samband med Leagues Cup fick Mazatlan en nytändning. De tog sig vidare från gruppen, vilket var över förväntan, och gjorde också mål i samtliga matcher trots "bortaplan". I Liga MX har deras omställningsspel också fungerat, åtminstone offensivt, och räknar vi med Leagues Cup har Mazatlan målat i 9 av 10 matcher utanför sin hemmaborg.

Mycket pekar på en målglad historia. Överspelslinan sitter i skrivande stund lite väl högt och jag väljer därför att istället spela BLGM + Ö 2.5 @ 1.83 hos bet365 . 1 unit blir det där.

Jag lägger också ett mindre spel (semiflat) på BLGM + Santos Laguna över 2.5 mål @ 3.60. 0.5u, även det hos bet365 .

Vamos
This is the stats tab
This is the post tip