Schalke 04:

Tog en vansinnigt viktig seger senast när Thomas Reis besegrade sin forna klubb Bochum med 2-0 i regionsderbyt. Segern gjorde att Schalke lämnade över jumboplatsen i Bundesliga till just Bochum, men det är verkligen knallhårt i striden runt strecken där samtliga fyra bottenlag kliver in i helgens omgång med 19 poäng, och Hertha Berlin återfinns strax ovanför med 20 pinnar.

Nu väntar säsongens match för klassiska Bundesliganykomlingen Schalke 04 i form av Revierderbyt mot ärkerivalen Borussia Dortmund. Gästerna är storfavorit i derbyt, men Schalke stod upp bra i höstmötet på Westfalenstadion, där Dortmund vann med 1-0 efter ett sent avgörande från supertalangen Youssoufa Moukoko, och Schalke kliver faktiskt in i det här derbyt med vind i seglen och en positiv trend.

Läget har förbättrats avsevärt sedan Thomas Reis kom in i stället för sparkade Frank Kramer. Schalke har nu gått sex raka matcher utan förlust, två segrar och fyra oavgjorde, och Reis har förbättrat den tidigare så läckande defensiven rejält. Schalke har hållit nollan i fem av de sex senaste. Schalke har sedan tidigare en välfylld frånvarolista med namn som Dominick Drexler, Justin Heekeren, Soichiro Kozuki, Danny Latza, Thomas Ouwejan, Sebastian Polter, Tim Skarke och Sepp van der Berg. Det finns även frågetecken för Jere Uronen, som missade mot Bochum senast.

Preliminär startelva: Fährmann; Matriciani, Jenz, Yoshida, Brunner; Krauss, Mohr, Kral; Bülter, Frey, Salazar

Borussia Dortmund:

Åkte ur Champions League i tisdags, när man föll med 2-0 borta mot Chelsea på Stamford Bridge. Dortmund stod för en svag insats där Chelsea skapade mängder av målchanser och till slut välförtjänt tog sig vidare till kvartsfinal.

I Bundesliga har dock Dortmund gått som tåget sedan årsskiftet. Die Schwarzgelben har vunnit samtliga åtta matcher och tog en fin skalp hemma mot RB Leipzig senast, 2-1. Den uppåtgående formkurvan i ligaspelet har gjort att Edin Terzics gäng klättrat upp till en delad förstaplats med Bayern München – och Dortmund får numera ses som en genuin utmanare till Bundesligatiteln.

Terzic har dock lite skadebekymmer som gäckar, särskilt i de offensiva leden. Dortmund har varit i gott målslag på sistone, men oerhört viktige Julian Brandt tvingades kliva av tidigt mot Chelsea med en skada som gör att han högst troligtvis missar även derbyt. Det är ett tungt avbräck. Brandt har varit Dortmunds – om inte hela Bundesligas – bästa spelare under 2023 och radat upp strålande prestationer, där han bundit samman Dortmunds offensiv. Även om Dortmund har duktiga offensiva pjäser så är det ingen som riktigt kan ersätta Brandts egenskaper. Dessutom saknas även Karim Adeyemi – som var i finfin form innan skadan – och supertalangen Youssoufa Moukoko, som avgjorde höstderbyt med matchens enda mål.

Preliminär startelva: Kobel; Ryerson, Schlotterbeck, Süle, Wolf; Can, Özcan, Bellingham; Reus, Haller, Reyna

Speltips:

Högintressant Revierderby med två lag med allt att spela om – som huserar i vitt skilda ändar av tabellen. Schalke slåss för sitt liv i nedflyttningsstriden samtidigt som Dortmund kan rikta allt krut mot titelstriden efter veckans Champions League-uttåg. Båda lagen kommer in i derbyt med fina formkurvor, Dortmund har radat upp segrar i ligaspelet och Schalke har stått för en rejäl uppryckning med två raka segrar, sex raka utan förlust och blott ett insläppt mål på de sex senaste. Schalke stod upp bra i höstmötet och kommer hejas fram av en infernalisk publik på Veltins Arena. Dortmund är förstås favorit att till slut avgå med segern, men Schalke kommer sälja sig oerhört dyrt.

Under 3 mål finns till 1,75 hos Pinnacle .

This is the stats tab
This is the post tip