Schalke 04:

Die Königsblauens läge blir mer och mer prekärt för varje passerande vecka och det ska mycket till om storklubben från Gelsenkirchen ska undvika att direkt förpassas tillbaka till 2. Bundesliga den här säsongen. Efter Bochums seger senast är avståndet till säker mark nu åtta poäng och Schalke 04 är kvar som jumbo i Bundesligatabellen.

De senaste två veckorna har ändå gett någon form av upplyftande nyheter för Thomas Reis, som tog över tränarrollen i oktober efter att ha ersatt Frank Kramer. Schalke, som haft Bundesligas sämsta defensiv och läckt in hela 41 mål, har nämligen mäktat med att hålla nollan i två matcher i rad – vilket medfört oerhört välbehövliga poäng i form av dubbla 0-0-matcher mot mittenlagen Köln och Borussia Mönchengladbach. Schalke behöver dock börja plocka upp segrar, och även om de två senaste matcherna kan tyda på att försvarsspelet går åt rätt håll och att Reis är på väg att göra Schalke mer resoluta och defensivt svårpenetrerade än tidigare, så är offensiven fortsatt svag. Med 14 mål på 19 matcher är Schalkes målproduktion Bundesligas klart sämsta.

Schalke har inte vunnit sedan början av november, men båda Schalkes segrar så här långt har kommit framför hemmasupportrarna på Veltins-Arena. Reis har ett par spelare på skadelistan i lagkapten Danny Latza, Justin Heekeren och Sebastian Polter Sepp van der Berg är tillbaka i träning, men lär inte vara redo för spel riktigt än. Thomas Ouwejan, Alex Kral och Rodrigo Salazar är dock alla tillbaka och nyförvärvet från Club Brügge, Éder Balanta, lär få starta igen efter en fin debut mot Gladbach. Marcin Kaminski var sjuk senast men kan vara tillbaka här.

Preliminär startelva: Fährmann; Uronen, Jenz, Yoshida, Brunner; Krauss, Balanta, Kral; Skarke, Terodde, Kozuki

Wolfsburg:

Wolfsburgs strålande formkurva har dalat en aning de senaste två veckorna med tre raka förluster – dock två av dessa mot ettan och tvåan i Bundesliga. Förlusten mot Werder Bremen följdes upp med cuputtåg ur DFB Pokal mot Union Barlin innan helgens förlust, 2-4, mot Bayern München. Trots förlusten mot Bayern, som fick Joshua Kimmich utvisad, var det Wolfsburg som dominerade i Expected Goals-statistiken, med 2.39 xG jämfört med Bayern som lyckas göra fyra baljor – inklusive ett drömmål från Jamal Musiala - från 0.57.

Dessförinnan var Wolfsburg dock i finfint slag med tio raka utan förlust och sex raka segrar i Bundesliga, vilket fört laget från nedre halvan till att utmana strax nedanför Europaplatserna. Niko Kovac frångick sin vanliga fyrbackslinje för en trebackslinje mot Bayern senast, vilket inte föll väl ut. Kovac bytte tillbaka halvvägs in och lär återgå till den vanliga formationen här. Kovac har i övrigt inga skador och lär vara ytterst angelägen om att vända på formtrenden och återvända till spelet man producerade tidigare.

Preliminär startelva: Casteels; Otávio, Van de Ven, Bornauw, Baku; Nmecha, Arnold, Svanberg; Kaminski, Wind, Wimmer

Speltips:

Schalke har ryckt upp sig de senaste två veckorna och är i starkt behov av poäng. Jag såg Die Königsblauen för några veckor sedan, när man kördes över av RB Leipzig, och förbluffades över hur svag prestationen var. Thomas Reis har förhoppningsvis börjat hitta mer rätt nu och dubbla hållna nollor, såväl som två inspelade poäng, mot mittenlagen Köln och Gladbach vittnar om att vi kanske inte ska räkna bort Schalke helt och hållet riktigt än – även om det krävs en rejäl uppryckning under våren.

Wolfsburg är rent objektivt sett det klart bättre laget, även om formen dalat en aning de senaste veckorna. Förluster mot Bayern, starka Union och Werder Bremen – som befinner sig i ett liknande tabelläge som Kovacs mannars – är dock långt ifrån någon katastrof. Den raka tvåan finns till 1,95 hos bet365. Lagen kryssade, 0-0, i höstas, och det är inte otänkbart att det blir målfattigt även här.
This is the stats tab
This is the post tip