Schweiz:

Grupp A är minst sagt rafflande inför den avslutande gruppspelsomgången där samtliga fyra lag fortfarande har chansen på avancemang. Schweiz har dock införskaffat sig bäst position av lagen och toppar gruppen på fyra poäng, följt av Nya Zeeland och Filippinerna på tre poäng vardera och så på sistaplatsen finner vi mycket överraskande Norge med blott en inspelad pinne.

Schweiz inledde mästerskapet med en solid, om än inte spektakulär, 2-0-seger mot Filippinerna följt av 0-0 mot krisande Norge. Det var en jämn match där båda lagen hade chanser att avgöra, och även om Schweiz lär vara mest nöjt med den inspelade poängen fanns det ändå perioder där Schweiz klart och tydligt hade initiativet och skapade chanser. Jag gillar mycket av det jag sett från Schweiz så här långt. Ana-Maria Crnogorcevic och Ramona Bachmann, som glider fram på offensiv tredjedel och med flinka fötter länkar spel, leder offensiven och på mittens rike härjar duktiga Lia Wälti och FC Basel-mittfältaren Coumba Sow, som jag tyckte gjorde en väldigt fin insats mot Norge senast.

Nya Zeeland:

Upp som en sol, ner som en pannkaka. Jag var inför mästerskapet pessimistisk till Nya Zeelands chanser i VM och tippade tidigt att värdnationen, trots hemmapublikens stöd, skulle få tacka för sig redan i gruppspelet. Det tror jag fortfarande kan bli verklighet.

Nya Zeeland överraskade mig i premiären, där man stod för en robust och fysisk insats som störde förhandsfavoriten Norge rejält. Man kapade uppspelsvägarna till anfallstrion på ett effektivt sätt och störde via omställningar och fasta situationer, där Hannah Wilkinson till slut blev tungan på vågen och tog Nya Zeelands första VM-seger någonsin. Glädjen över premiärskrällen höll dock inte särskilt länge och i stället för ett sensationellt säkrat avancemang stod man för en floppinsats och föll mot Filippinerna senast. Nya Zeeland har svårt att bygga spel och ta initiativ med bollen, vilket man visat flera gånger mot ”mindre” fotbollsnationer. Nu kommer man högst troligt, beroende på utgången i det andra mötet, tvingas fram och jaga seger – eller åtminstone ett oavgjort resultat – och då kan man blotta sig bakåt.

Schweiz säkrar gruppsegern

Schweiz har allt i egna händer och kan säkra förstaplatsen i gruppen vid seger här – kanske även vid oavgjort, som hur som helst skulle säkra avancemang. All press är på Nya Zeeland som måste kliva framåt och få med sig ett resultat här. Jag håller Schweiz som det klart bättre laget av dessa två nationer och tror Bachmann, Wälti, Crnogorcevic och gänget kirrar biffen.

Raka ettan finns till 2,15 hos Expekt.
This is the stats tab
This is the post tip