Schweiz:

Gör sina sista förberedelser inför första EM-matchen mot Ungern den 15 juni. Schweiz fick känna på lite välbehövligt nätrassel i första uppvärmningsmatchen i tisdags, när Estland besegrades med 4-0 och fyra olika målskyttar fick ta plats i protokollet. Estland utgör, som vi vet, dock inte det starkaste av motstånd och lördagens batalj mot Österrike lär bli en betydligt bättre värdemätare på var Murat Yakins lag står inför mästerskapspremiären.

TV: Uppsnack & rekar (Grupp A)

Jag har i andra texter lyft att jag hyser lite tvivel för Schweiz – de starka resultaten under Yakins ledning de senaste åren till trots – och ”Nati” stod inte riktigt att känna igen under kvalet. Det finns kvalitet i laget – både Kobel och Sommer i mål, backlinjen med Manuel Akanji och Fabian Schär, formstarke lagkaptenen Granit Xhaka och skicklige Remo Freuler – men i skadade Breel Embolos frånvaro tvingas återigen Xherdan Shaqiri dra ett tungt lass. Har han fortfarande det i sig? Schweiz har förvisso sett bättre ut sedan övergången till trebackslinje, en förändring som tillkom när Giorgio Contini gjorde Yakin sällskap som assisterande tränare, så det här ska bli en intressant värdemätare. Jag hyser dock inte stora förhoppningar om att Schweiz ska upprepa bedrifterna från förra EM – när man slog ut Frankrike på straffar, och pressade Spanien hela vägen till straffläggning.

Österrike:

Sverige fick från nära håll bevittna utvecklingsresan som Österrikes fotbollslandslag befinner sig på under fotbollsprofessor Ralf Rangnicks ledning. Sverige var tydligt utspelat mot Österrike över två matcher och jag tycker Rangnick har något riktigt spännande på gång med ett lag och en profil som skulle kunna orsaka en hel del problem för många lag i sommar.

Österrike har byggt sina framgångar på en tydlig organisation och följer Rangnicks tydliga principer om vertikalitet och intensivt presspel, och har gott om spelare som passar bra för den fotbollen. Österrike har drabbats av några tunga avbräck inför mästerskapet: David Alaba hinner inte återhämta sig i tid och såväl Alexander Schlager som mittfältsenergiknippet Xaver Schlager missar också. Väldigt tråkigt, men Österrike har kvalitativa alternativ på mittfältet med Konrad Laimer, Marcel Sabitzer, Nicolas Seiwald, Patrick Wimmer, Christoph Baumgartner, Florian Grillitsch etc. Inte de största namnen, men skickliga fotbollsspelare. Offensivt hänger mycket fortsatt på Marko Arnautovic, som även sällskapar med Freiburgs Michael Gregoritsch som  alternativ.

Spännande genrep

Jag tycker det här känns som ett väldigt spännande genrep som kan ge en fingervisning om vad dessa båda lag kan uträtta i sommar. Jag har uttryckt mina tveksamheter kring Schweiz och Österrike är ett lag jag på förhand trott kan ställa till det för flera nationer – även om skadorna man drabbats av förstås är tunga. Rangnicks lag är riktigt jobbiga att möta och även om det finns mer namnkunniga nationer bortom de uppenbara favoriterna så har Österrike kvalitet i samtliga led – men särskilt på det energiska mittfältet med Laimer och Sabitzer Det är alltid svårt att förutse dessa genrep, med rotationer och tusen potentiella byten, men jag tror Österrike har kapacitet att ställa till det för Schweiz på AFG Arena. Österrike +0.25 kan testas till 1,78 hos Pinnacle .

This is the stats tab
This is the post tip