Sverige står inför en tuff utmaning att hänga kvar i Nations Leagues B-division när man nu ställs mot Serbien.

Serbien:

Serbien har chansen att utmana Norge i Nations League-gruppens topp, men då är tre poäng ett måste hemma mot Sverige. Till skillnad från Sverige är även Serbien kvalificerat för VM i Qatar senare i år, efter att ha toppat en grupp där man mäktade med att hålla Portugal bakom sig. Serbien – som står på sju poäng efter fyra matcher – besegrade Sverige i förra mötet på svensk mark, när Luka Jovic i juni gjorde matchens enda mål i bataljen på Friends Arena där gästerna var det bättre laget. Hemma i Belgrad är Serbien normalt sett starka med blott en förlust de senaste två åren.
Senast när Sverige mötte Serbien saknades båda stjärnanfallarna, Juventus Dusan Vlahovic och Fulhams Aleksandar Mitrovic. Duon är tillbaka här. Därutöver finns också spelare som Jovic, Sasa Lukic, Dusan Tadic, Filip Kostic med flera – så det ska bli spännande att se hur den serbiska offensiven formeras.

Predrag Rajkovic är avstängd, efter att ha visats ut mot Slovenien senast, och Sevilla-mittfältaren Nemanja Gudelj missar på grund av magsjuka. Fiorentina-mittbacken Nikola Milenkovic är skadad, men i övrigt har Dragan Stojkovic gott om kvalitetsspelare att välja på. Lazio-stjärnan Sergej Milinkovic-Savic är given på mittfältet och i Gudeljs frånvaro ska det bli intressant att se vem SMS får som partner. Hellas Verona unge Ivan Ilic kan vara ett alternativ.
Preliminär startelva: Milinkovic-Savic; Mitrovic, Veljkovic, Pavlovic; Kostic, Lukic, Milinkovic-Savic, Lazovic; Tadic; Vlahovic, Mitrovic

Sverige:

Janne Andersson snurrade runt rejält med sin svenska trupp under den förra landslagssamlingen, där resultaten inte gick svensk väg med tre förluster på fyra matcher med den ”nya” 4-3-3-formationen. Under veckan har det låtit som att Sverige lutar åt att återgå till det 4-4-2, som Andersson egentligen hela tiden byggt sitt lag på, i försvarsspelet och fortsätta att bygga vidare på en uppställning med tre mittfältare i spelet med boll i någon form av hybrid mellan gammalt och nytt. Det återstår att se om det faller bättre ut än under junisamlingen.

Sverige dras med en del besvärande återbud och det finns mängder av frågetecken och mer eller mindre öppna platser i Janne Anderssons startelva. Defensiven var den stora snackisen inför förra samlingen, utan att någon mittback riktigt tog chansen. Nu är Victor Nilsson Lindelöf tillbaka, och han är förstås given. Frågan är om det blir Isak Hien, Edvin Kurtulus eller Aiham Ousou han får bredvid sig – men oavsett kommer det vara en oprövad herre som ackompanjerar Manchester United-försvararen i det svenska mittlåset. Emil Krafth är skadad och antingen Joel Andersson eller Daniel Sundgren väntas starta och till vänster har givne Ludwig Augustinsson haft snålt om speltid i nya klubben Aston Villa. Om Andersson fortsätter med 4-3-3 i spelet med boll, och att Emil Forsberg fortsätter ha en central roll, lär Jens Cajuste, Mattias Svanberg, Jesper Karlström och Kristoffer Olsson göra upp om de övriga två positionerna. Där var Cajuste den som mest styrkte sina aktier under den förra samlingen.

Offensivt saknas Alexander Isak, vilket förstås är ett stort, stort avbräck. Dejan Kulusevski är given i startelvan, men i övrigt känns det öppet mellan Andersson-favoriten Viktor Claesson, Anthony Elanga, Viktor Gyökeres och Robin Quaison. Oavsett så kommer det inte vara ett lika samspelt och väloljat svenskt fotbollsmaskineri som vi är vana vid att se under Janne Anderssons ledningen och utan VM runt hörnet blir även den här samlingen något av ett experiment för att hitta rätt inför framtida utmaningar.

Preliminär startelva: Olsen; Augustinsson, Nilsson-Lindelöf, Hien, Andersson; Cajuste, Forsberg, Svanberg; Elanga, Quaison, Kulusevski

Speltips:

Jag tror det här blir en riktigt tuff match för Sverige, som inte imponerade alls under den förra landslagssamlingen, som saknar flera bärande spelare och som har en hel handfull frågetecken att försöka räta ut. Serbien är ett skickligt lag som fortfarande slåss om förstaplatsen i gruppen och som, framför allt, har ett VM att förbereda inför. Offensivt har serberna mängder av kvalitetsspelare och hemma i Belgrad är man svårslagna.

Ettan finns till 1,87 hos Pinnacle .

This is the stats tab
This is the post tip