Mitt i sommaren – då är det dags att kicka igång Champions League-kvalet. Irländska mästarna och serieledarna Shamrock Rovers tar emot isländska mästarna Breidablik i första mötet.

Shamrock Rovers:

Är regerande irländska mästare och toppar också irländska Premier League, men har genomgått en lite formsvagare period de senaste veckorna med blott en seger på de fyra senaste matcherna. Två av dessa är dock kryss, enda förlusten kom borta mot ligafyran Dundalk, och totalt sett har man ändå resultatraden 3-2-1 på de sex senaste. Hemmaformen är dessutom intakt med fem segrar och en förlust på de sex senaste.

Även om Shamrock Rovers är framgångsrika på irländsk mark, Stephen Bradleys gäng har vunnit de tre senaste ligatitlarna, har det varit desto mer sparsmakat på framgångsfronten i Europa. I fjol hade Shamrock det tufft i Europa Conference League, där man plockade blott två poäng i en grupp innehållande Molde, Djurgården och Gent. Försvarsduon Neil Farruggia och Trevor Clarke är skadade och missar den här matchen.

Breidablik:

Breidablik vann i fjol sin första isländska ligatitel sedan 2010 – och den blott andra i klubbens historia - när man slutade tio pinnar före KA Akureyri i fjol. Säsongen 2023 är i full gång och Breidablik återfinns nu på en tredje plats i ligan, där man redan halkat elva poäng efter serieledande Vikingur. Inte heller Breidabliks form har varit fenomenal på sistone, men man vann senast i solid 5-1-seger mot nästjumbon Fylkir. Det är Vikingurs enda seger på de fem senaste ligamatcherna.

Däremellan har Oskar Thorvaldssons lag behövt spela två matcher i Champions Leagues preliminary round för att ta sig till den här första kvalrundan. Där har Breidabli tagit två trygga segrar – först 7-1 mot Tre Penne Galazzano från San Marino och 5-0 mot Budocnost Podgorica från Montenegro. Jag misstänker att det blir en tuffare utmaning i Dublin under tisdagsaftonen.

Shamrock rimlig favorit

Trots lite vacklande form de senaste veckorna tycker jag på förhand att Shamrock Rovers ändå är en fullt rimlig favorit i det här första mötet. Shamrock går bra i irländska Premier League och är bra på hemmaplan. Breidablik har gjort slarvsylta med svagt motstånd från San Marino och Montenegro, men går inte som tåget hemma på Island och står inför betydligt tuffare motstånd här. Det är alltid svårt att jämföra styrkeförhållanden mellan lag från två olika europeiska ligor som dessutom inte har för vana att frekventera de olika europeiska klubblagsturneringarna, men jag tycker Shamrock ser ut som en rimlig favorit. Ettan finns till 1,80 hos Expekt .
This is the stats tab
This is the post tip