Spanien och Italien möts i nederländska Enschede i kamp om en finalplats i Nations League, där Kroatien väntar.

Spanien:

Tog sig till den här semifinalen genom att toppa Grupp 2, med lag som Portugal, Schweiz och Tjeckien. La Roja toppade gruppen med resultatraden 3-2-1, och målskillnaden 5-3 där spanjorerna fortsätter att bjuda på målfattiga matcher.
Efter VM, där Spanien krånglade sig vidare som tvåa bakom Japan i en oväntat benhård grupp som innehöll även Tyskland och Costa Rica men där Spaniens VM-äventyr fick bryskt slut redan i åttondelsfinal när man föll efter straffar mot Marocko, har förbundskaptenen Luis Enrique lämnat sitt uppdrag och ersatts av Luis de la Fuente, med bakgrund inom spanska fotbollförbundet där han agerat förbundskapten för både U19 och U21.

De La Fuente debuterade på förbundskaptensposten under landslagssamlingen i mars, med en blandad inledning. Efter 3-0 hemma mot Norge – som saknade Erling Haaland - gick Spanien rejält på pumpen borta mot Skottland, där man föll med 2-0 efter en dubbelsalva från Scott McTominay. Det är lite svårt att veta exakt var man har De la Fuentes landslag, men än så länge har La Roja inte sett ut som att lag i bjärt kontrast från hur det såg ut under Luis Enrique, med stort fokus på kontroll och bollinnehav även om De la Fuente talat om att han vill få sitt lag att kunna spela rakare, mer direkt, vid behov. Trots stor spelmässig dominans mot Skottland mäktade Spanien trots allt bara med 0.54 i xG.

Sergio Ramos har petats under De la Fuente, men en annan veteran – Sevillas Jesús Navas – har återkallats till truppen. Real Sociedads Robin Le Normand har också tillkommit, sedan den Frankrike-födde mittbacken blivit tillgänglig att kallas upp. PSG:s Juan Bernat har tvingats dra sig ur på grund av skada och han har ersatts av nye Real Madrid-spelaren Fran García. Dani Olmo dras med skadebekymmer och är ett osäkert kort inför Italien-matchen, och viktige Pedri är skadad och missar.

Italien:

Nations League A Grupp 3 var en minst sagt intressant historia där Italien till slut tog gruppsegern – en poäng före överraskningen Ungern. Bjässarna Tyskland och England hade ett betydligt mindre lyckat gruppspel. Italiens resultatrad löd 3-2-1 med målskillnaden 8-7 – där vi dock bör notera att fem av de sju insläppta målen kom i en och samma match, 5-2-förlusten mot Tyskland. I övrigt har Italien haft en solid defensiv där fyra av sex matcher gått under 2.5-målslinan och höll nollan i hälften av matcherna – inklusive båda mötena mot England.

EM-kvalet inleddes sedan med en hemmaförlust, 1-2 mot England, och 2-0-seger borta mot Malta. Glädjande för Mancini var åtminstone att han funnit en ny anfallare – vilket varit något av en problemposition – i Mateo Retegui, 24-åringen som är född i Argentina och spelar till vardags i Tigre, på lån från Boca Juniors. Retegui har inlett landslagsäventyret utmärkt med mål i sina två första matcher.

Mancini har plockat bort spelare som Alessandro Florenzi, Mattia Zaccagni och Federico Baschirotto från den preliminära truppen. Matteo Pessina och Domenico Berardi är båda skadade och Alessandro Bastoni dras med lite sjukdomsbesvär efter Champions League-finalen.

Inget av lagen övertygar – öppen semifinal

Svårbedömt möte med två nationer där inget av dem riktigt övertygat på sistone och där De la Fuente och Mancini brottas med olika svårigheter. Spanien är klar och tydlig favorit dock. Jag ser framför mig en match där spanjorerna, sin vana trogen, försöker dominera spelet och bollinnehavet – men La Roja har haft svårt med produktiviteten. Så jag misstänker att det här kan bli en målfattig affär. Under 2.25 mål finns till 1,84 hos Pinnacle. Under 2.5 mål och båda lagen gör mål – nej till 2,15 kan vara ett intressant alternativ.
This is the stats tab
This is the post tip