Nations League drar igång med ett iberiskt derby i A-divisionen där Spanien och Portugal drabbar samman.

Spanien:

Spanien lyckades, trots lite smärre bekymmer, kvalificera sig som etta i gruppen med Sverige, Grekland, Georgien och Kosovo och därmed säkra direktplatsen till VM i Qatar, där Spanien får räknas som en av förhandsfavoriterna. La Roja tog sig till semifinal i fjolårets EM-slutspel, där det blev respass mot Italien som sedan gick och vann turneringen. Luis Enrique har stundtals varit kritiserad som spansk förbundskapten, men Spanien har under det gångna året kunnat bygga på en solid, bekant grund där Luis Enrique försökt implementera en mer direkt, rak stil att ackompanjera de många skickliga passningsfötterna som alltid finns i det spanska laget.

Till mötet med Portugal saknas skadade Aymeric Laporte och Barcelonas Pedri. Eric García ser ut att bli det föredragna valet bredvid Pau Torres i mittförsvaret, samtidigt som det finns gott om alternativ i stället för Pedri på det centrala mittfältet, oavsett hur skicklig den unge kanariern varit.

Preliminär startelva: Simón; Alba, Torres, García, Azpilicueta; Thiago, Busquets, Pedri; Gavi, Morata, Torres

Portugal:

Till skillnad från Spanien tog sig Portugal till VM i Qatar den hårda, tuffa vägen och utan att övertyga särskilt mycket. Portugal slutade tvåa bakom Serbien i kvalet, efter att ha förlorat med ett mål i avgörande matchens döende sekunder, och tvingades gå igenom playoff. Portugal besegrade Turkiet och Nordmakedonien och säkrade VM-platsen, men det var inte bekymmersfritt.

Förbundskaptenen Fernando Santos är Portugals mest framgångsrika någonsin, men på senare år har han fått utstå en hel del kritik för sitt ”negativa” spelsätt och för hur han misslyckats med att generationsväxla, särskilt i de defensiva leden. Portugal går nu in i Nations League med främsta syfte att använda matcherna för att hitta rätt inför vinterns VM.

Santos Portugal bygger fortfarande på samma kärna spelare i centrallinjen som varit där det senaste decenniet: 34-årige Rui Patrício, 39-årige Pepe, 35-årige João Moutinho och 37-årige Cristiano Ronaldo. Santos har framför allt haft bekymmer att förnya i de defensiva leden, där Portugal sett väldigt sårbara ut när Pepe eller Rubén Dias inte funnits att tillgå. Manchester City-spelaren Días är fortfarande skadad, vilket innebär att Santos behöver hitta en ny partner till Pepe inför Spanien-matchen. Unge Lille-försvararen Tiago Djaló har inte tagits ut i truppen och Danilo Pereira presenterades som mittback i uttagningen, vilket kanske är en signal om vad Santos har i tankarna inför den här landslagssamlingen. Alternativen är David Carmo eller Domingos Duarte.

Det ska också bli väldigt spännande att se hur Santos väljer att formera sitt mittfält och ifall han överväger någon form av formationsskifte. Bruno Fernandes gjorde båda målen mot Nordmakedonien, men det finns fortfarande lite frågetecken för hur Santos lyckas balansera just balans och kreativitet i det här laget. Offensivt är Cristiano Ronaldo självskriven, och frågan är om han ackompanjeras av João Félix, Diogo Jota – eller outsidern Rafael Leão, som varit i så fin form för Milan.

Preliminär startelva: Patrício; Guerreiro, Danilo, Pepe, Cancelo; Silva, Moutinho, Fernandes, Otávio; Ronaldo, Jota
Speltips:

Spanien har under Luis Enrique kommit längre i lagbygget inför VM och hemma på spansk mark har man bara förlorat en gång sedan 2018. Samtidigt finns det en hel del frågetecken över det portugisiska laget, där Fernando Santos lär vara angelägen om att primärt använda den här samlingen för att verkligen komma till rätta med hur han vill att hans Portugal ska se ut i Qatar. De fyra senaste mötena lagen emellan har slutat oavgjort – varav de två senaste mållösa - men jag håller Spanien som det mer ”färdiga” laget och håller hemmalaget som favorit här. Jag tror på en målsnål match där Spanien drar det längsta strået.

Spanien -0,25 finns till 1,83 hos Nordicbet.

TV: Europatipset med Sverige på tapeten!
This is the stats tab
This is the post tip